Curatoren kosten DSB bank 23 miljoen

De afwikkeling van het faillissement van DSB heeft de bank van Dirk Scheringa in drie jaar flink op kosten gejaagd.

De curatoren van advocatenkantoor Houthoff Buruma krijgen voor 56.678 gepresteerde uren zo’n 23,1 miljoen euro. Dat is 406 euro per uur. Accountantskantoor PwC int voor 36.249 uren een bedrag van 9,5 miljoen euro. DSB is nu al een van de duurste afwikkelingen ooit in Nederland.

Ruim 140.000 klanten met een lening en 7 miljard euro aan vorderingen maken van de afwikkeling een tijdrovende en dure klus, zegt curator Rutger Schimmelpenninck. De ruim 23 miljoen euro zijn inclusief extra kosten zoals btw en buitenlandse advocaten. Het bedrag is bepaald door de rechtbank .

Houthoff Buruma erkent dat de kosten hoog oplopen en dat de operatie nog jaren zal duren. Volgens het advocatenkantoor horen die hoge kosten vooral bij de beginfase van de afwikkeling, wanneer de advocaten het meest actief zijn.

Ondertussen is 850 miljoen euro uitbetaald aan de schuldeisers. Volgens Schimmelpenninck is DSB het grootste Nederlandse faillissement sinds de Tweede Wereldoorlog. „Het faillissement van de Nederlandse tak van Lehman Brothers Treasury betrof een bedrag van 34 miljard euro, maar de bank had hier geen werknemers en minder klanten dan DSB. Na het faillissement van Fokker, dat weliswaar meer werknemers had dan DSB, werd 740 miljoen euro uitbetaald.”