Brit Cummings boekt ritzege in dertiende etappe Vuelta

British cyclist Stephen Cummings of BMC Racing Team celebrates as he crosses the finish line to win the thirteenth stage of the Vuelta tour of Spain, a 172,8 kms ride from Santiago de Compostela to Ferrol, on August 31, 2012. AFP PHOTO/ Jaime REINA Stephen Cummings komt over de finish in de dertien etappe van de Vuelta. Foto AFP / Jaime Reina

Stephen Cummings heeft de dertiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Brit, rijdend voor BMC, bleek na de 172 kilometer van pelgrimsoord Santiago de Compostela naar Ferrol de sterkste van een kopgroep. De Spanjaard Joaquin Rodriguez van Katusha behoudt de rode leiderstrui.

Cummings maakte deel uit van een kopgroep van zeven man die na 42 kilometer was ontstaan. De goede samenwerking eindigde toen het peloton in de slotfase vervaarlijk dichtbij kwam. Eerst deed Juan Antonio Flecha een vergeefse poging om solo naar de streep te rijden. Cummings had even later meer succes en boekte zijn eerste zege van het seizoen.

Achter de 31-jarige Cummings, die nooit eerder succesvol was in een grote ronde, legden Cameron Meyer en Flecha beslag op de plaatsen twee en drie. John Degenkolb, deze Vuelta al goed voor vier ritzeges, won op veertig seconden de sprint van het peloton.

Rodriguez houdt in het algemeen klassement een voorsprong van dertien seconden op Alberto Contador en 51 op Christopher Froome. Robert Gesink, die in de slotfase zijn ploeg op kop zette om de ontsnapte Daniel Moreno in te rekenen, blijft vijfde op 2.59 minuten. Moreno staat een plaatsje lager.

    • Annemarie Coevert