brieven

Specialisten letten wél op hun woorden en houding

Dirk de Korne betoogt dat het vertrek van het bestuur van het VUmc niks helpt (Opinie, 27 augustus).

Hij impliceert dat het invoeren van ‘Standaard Veiligheidschecks’, zoals gebruikelijk in de luchtvaart, volstrekt mislukt is in ziekenhuizen en dat iedere vakgroep de eigen procedures bepaalt. Hoewel het fenomeen ‘checklist’ inderdaad nog niet zo lang speelt in de chirurgie is de verbetering die hierdoor teweeg werd gebracht snel opgepakt door chirurgisch Nederland.

Daarnaast betoogt De Korne dat iedere vakgroep de eigen procedures bepaalt. Echter, ook in de luchtvaart is dit niet ongebruikelijk. De checklist van een 737 is niet hetzelfde als die van een 787. Sterker nog: de checklist van een 747 van Lufthansa verschilt van de checklist van een 747 van de KLM.

Dat bij de opleiding van specialisten geen aandacht zou zijn voor houding, teamwork en communicatievaardigheden klopt ook niet. Binnen de zogeheten CANMEDS criteria zijn ‘beroepsbeoefenaar’, ‘organisator’, ‘communicator’ en ‘samenwerker’ vier van de zeven voorwaarden waaraan de toekomstig specialist moet voldoen, opgenomen.

Amsterdam

Nederlands sprak hooguit één Chileense minister

In zijn rede bij het ontvangen van een Chileense onderscheiding (Opinie, 28 augustus) maakt Jos van Gennip de bijdrage van Nederland aan het beëindigen van de dictatuur in Chili in 1990 wel erg groot. Door de vele contacten zou de helft van de ministers in de eerste democratische regering van president Aylwin (1990-1994) Nederlands spreken of verstaan. Dat kan niet kloppen. Van de 26 ministers van Aylwin was alleen de socialist Jorge Arrate balling in Nederland geweest. Als directeur van het Instituut voor Nieuw Chili in Rotterdam heeft hij zeker een aantal van de andere toekomstige ministers in Nederland ontvangen, maar met hen uiteraard Spaans gesproken Als naast Arrate nog een of twee ministers iets van Nederlands verstonden, is dat al erg veel. In 1991 was ik tolk bij het bezoek van Aylwin aan Nederland. De president zelf en enkele van zijn ministers (Buitenlandse Zaken en Economie) spraken zelfs geen Engels, wel goed Frans.

Utrecht

Honderden ongeboren levens krijgen geen kans

De uitspraken van SGP-voorman Kees van der Staaij over abortus bij zwangere, verkrachte vrouwen lokten veel reacties en emoties uit. Hieruit blijkt maar weer dat een debat over de abortuspraktijken meer dan nodig is, zeker als je weet dat honderden ongeboren levens, nauwelijks enkele weken beneden de levensvatbare grens van 24 weken, geen kans krijgen in onze samenleving en vroegtijdig de dood vinden door de abortuswet. Als vader van een extreem premature baby, nu uitgegroeid tot een flinke tiener, kan ik maar hopen dat na de verkiezingen dit thema in de Tweede Kamer opnieuw aan bod komt.

Merelbeke

Heineken is inhumaan met biermeisjes in Cambodja

Als het brouwer Heineken lukt om APB uit Singapore over te nemen, controleert de multinational zo’n 50 procent van de biermarkt in Cambodja. Het Deense Carlsberg is daar een goede tweede, met 35 procent.

Wat helaas het nieuws niet haalt, is het inhumane gedrag van Heineken in Cambodja, rond de zogenoemde biermeisjes – vrouwen die in het uitgaanscircuit bier aan de man brengen. Op 23 augustus jongstleden publiceerde Somo, een Nederlandse onderzoeksorganisatie van multinationale ondernemingen, een rapport over deze biermeisjes. De conclusies zijn – wederom! – niet mis. De ‘promotiemedewerkers’ krijgen een loon dat ver onder het leefbaar minimum ligt. Ze hebben veel te maken met seksuele intimidatie op de werkvloer. Richtlijnen die alcoholconsumptie door hen aan banden moeten leggen worden niet nageleefd – elk verkocht pilsje is er per slot één. Als ze ziek worden, door hun werk, geven de brouwerijen niet thuis.

Vorig jaar brak er een staking uit, die uiteindelijk heeft geresulteerd in een financiële compensatie. Heineken ontsloeg daarop de grote meerderheid van de medewerkers. Ook dat scheelt op de balans.

Geconfronteerd met recente cijfers door de Phnom Penh Post, heeft Carlsberg deze week publiekelijk beterschap beloofd. Het gaat met de Deense vakbond samenwerken om de werkomstandigheden in Cambodja te verbeteren. Je zou hopen dat Heineken ook eens op een andere plek dan de economiepagina met zulk (positief) nieuws verschijnt.

Maastricht

    • Jan de Kievid
    • Dr. Mr. D.R. Buis
    • Patrick Garré
    • Roel Idema
    • Voormalig Coördinator Chili Komitee Nederland