Bemanning 'gijzeltoestel' verhoord door de politie

De luchtvaartpolitie onderzoekt de feiten rond het Vueling-vliegtuig, waarin deze week korte tijd een gijzeling leek plaats te vinden.

Rotterdam. De bemanning van het Vuelingtoestel, dat woensdag enige tijd toneel leek van een gijzelingssituatie, is gisteren verhoord. De marechaussee en de luchtvaartpolitie hopen hierdoor meer duidelijkheid te krijgen over wat zich precies heeft afgespeeld. Een woordvoerder wilde gistermiddag niets kwijt over het verloop van het verhoor en uitspraken van de piloot.

F-16’s werden woensdagmiddag op de Airbus afgestuurd omdat mogelijk sprake was van een gijzeling in het vliegtuig. Dat is standaardprotocol als er met een vliegtuig geen radiocontact gemaakt kan worden, zoals dat met het toestel van Vueling het geval was. Ook rukten de hulpdiensten op Schiphol massaal uit en stond de marechaussee paraat om aan boord te gaan. Het vliegtuig landde rond twee uur op Schiphol en al snel bleek dat er niets aan de hand was. Volgens de Spaanse luchtvaartmaatschappij was er sprake van een miscommunicatie.

De luchtverkeersleiding zou in een van de contacten met het toestel mogelijk Arabische muziek op de achtergrond hebben gehoord, meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Dat zou een van de redenen zijn geweest om groot alarm te slaan.

Maar gisteren, zo bericht de NOS, zou de gezagvoerder van de vlucht hebben gezegd dat van muziek in de cockpit geen enkele sprake was. NRC