Alternatief in de woestijn

Uitleggen wat Burning Man is, dat is zoiets als een kleur uitleggen aan iemand die nooit heeft kunnen zien. Zo omschrijven de organisatoren van het Amerikaanse festival het zelf op hun website.

We gaan het toch proberen: Burning Man is een meerdaags festival midden in de woestijn van Nevada, waar tienduizenden spirituele en artistieke types een alternatieve gemeenschap runnen. Ze maken kunst, ze maken muziek en veel regels zijn er eigenlijk niet. Behalve dan dat je een beetje zuinig op de natuur moet zijn. Je mag geen sporen achterlaten bij je vertrek.

Het festival begon ooit midden jaren tachtig op een strand bij San Francisco, waar een aantal vrienden jaarlijks een grote mansfiguur in de hens zetten. Toen dit begin jaren negentig werd verboden, namen ze de wijk naar de woestijn. Dat werd na een aantal jaren zo’n groot succes, dat er een organisatie ontstond die alles in goede banen moest leiden. Een andere naam voor het festivalterrein is Black Rock City. Daar lopen ook Black Rock Rangers rond, een clubje dat is ontstaan nadat Burning Man groter en groter werd. Mensen van het eerste uur zagen dat de vele bezoekers zich nauwelijks bewust waren van de gevaren van de woestijn. De Rangers moeten de ergste ongelukken zien te voorkomen door voorlichting. Burning Man duurt een week en eindigt komende maandag, op Labour Day.