Zweed wint tijdrit Vuelta, spanning in klassement

Drie Nederlanders blijven in de toptien van het klassement.

Rotterdam. Astana-renner Fredrik Kessiakoff heeft gisteren de elfde etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Zweed legde de 39,4 kilometer lange tijdrit van Cambados naar Pontevedra af in 52 minuten en 36 seconden. Dat was zeventien seconden sneller dan de Spanjaard Alberto Contador (Saxo Bank-ploeg), die tweede werd. De Brit Chris Froome (Team Sky) werd op 39 seconden derde.

De Spaanse klassementsleider Joaquim Rodriguez van Team Katjoesja gaf 1.16 minuten toe op Kessiakoff en houdt daardoor de leiding in de Vuelta. Het verschil met nummer twee Contador bedraagt nu slechts één seconde. Froome staat derde in het algemeen klassement, op zestien seconden.

De Nederlander Robert Gesink werd op de twaalfde plaats de beste Nederlander in de tijdrit. De Rabokopman blijft vijfde in het klassement en heeft een achterstand van 2.27 minuten op Rodriguez. Laurens ten Dam (negende op 4.22) en Bauke Mollema (tiende op 5.10 minuten) blijven na de tijdrit in de toptien van het klassement staan.

Raboploegleider Adri van Houwelingen was gematigd tevreden over de prestaties van de Nederlanders. „Je hoopt natuurlijk dat je iets dichter bij de topvier van het klassement kunt komen, maar dat zat er vandaag helaas niet in. We hoeven desondanks niet ontevreden te zijn. Nog steeds met drie man in de toptien en het verschil tussen de beste vier en Robert is niet astronomisch. We zijn halverwege en hij staat tweeëneenhalve minuut achter op de leiderstrui. Zo beroerd is dat niet.” NRC