Weer

Nederland bevindt zich ruimschoots in koele, van de oceaan afkomstige lucht. Vannacht vallen er voornamelijk langs de kust enkele buien.

Vrijdag kan er in het hele land een bui vallen. Naast bewolking komt de zon soms ook even fel tevoorschijn. Bij een matige, op de Wadden mogelijk krachtige noordelijke wind schommelt de temperatuur overdag rond 16 graden. De hoogste waarden komen uit op 17 graden.

In het weekeinde komt het weer geleidelijk onder invloed van een hogedrukgebied. Dit levert een westelijke wind op waarmee relatief vochtige lucht wordt aangevoerd. Het weerbeeld wordt vooral bepaald door wolkenvelden. Wel blijft het op de meeste plaatsen droog. Vooral het zuiden maakt ook kans op zonnige perioden, het meest op de zaterdag. De temperatuur gaat langzaam wat omhoog. Zaterdag wordt het een graad of 18, zondag komt het kwik op veel plaatsen weer op 20 of 21 graden.

Het ziet ernaar uit dat dit weertype na het weekend een paar dagen aanhoudt. Hogedrukgebieden blijven in de buurt, maar liggen voor echt mooi (na)zomerweer net niet op de goede plek. De wind houdt immers een voorkeur voor de westhoek. Vooral het noorden maakt kans op een enkel buitje.