Vrede 1678 uitbundig gevierd in barokke ‘De Triomferende Min’

Festival Oude Muziek De Triomferende Min door Camerata Trajectina o.l.v. Louis Grijp. Gezien: 28/8 Nicolaikerk Utrecht. Herh: 29/8 20 en 22 uur.

De uiterst zeldzame uitvoering van De Triomferende Min (1678) door Camerata Trajectina is een zaak van belang. Het feestelijke gelegenheidswerk van Dirk Buysero (tekst) en Carolus Haquart (muziek) bij de Vrede van Nijmegen kreeg destijds geen officiële première. Nu zijn de allegorische handeling en de barokke muziek (ook op cd bij Globe) zichtbaar en hoorbaar in een geanimeerde en rijk gekostumeerde voorstelling van regisseur Marc Krone met 31 zangers, musici, acteurs en dansers, deels uit de musicalwereld.

Essentieel is dat artistiek leider Louis Grijp en tekstschrijver Luc Panhuijsen het stuk hebben omlijst met een indringende schets van het Rampjaar 1672 en de gruwelijkheden van de oorlog tussen brandstichtende Fransen en Hollanders achter de Waterlinie. In Den Haag werden de gebroeders De Witt gelyncht en aan stukken gesneden. We zien ze hier naakt ondersteboven hangen, een macabere invulling van de ‘vliegwerken’, die naast balletten, zang- en snarenspel in de zeventiende eeuw voor spektakel op het podium moesten zorgen.

De sfeer is oudt-Hollandsch met flink wat kluchtige ironie. Molens, Delftsblauw en koeien verbeelden het genoeglijke leven voor de aanval van de zonnekoning Lodewijk XIV. Zijn entree maakt hij dansend in een gouden kostuum op muziek van Lully en de Eurovisiemars van Charpentier. Tijdens het uitbundige vredefeest treffen goed geluimde Griekse goden en klompendansende boertjes en boerinnen elkaar als vanzelfsprekend. Holland mag van de hemel weer vredig en vrolijk voortleven.

    • Kasper Jansen