Vijf hoogtepunten van gadgetbeurs IFA 2012

Na twee dagen persconferenties is het tijd om de tussenstand op te maken van de IFA, de grote elektronicabeurs die tot 5 september in Berlijn gehouden wordt. IFA is niet alleen een evenement voor handelaren; je kunt er ook als gewone consument naar toe om de nieuwe gadgets te bekijken. Een retourtje Berlijn kost 100 euro, hotels zijn goedkoop. Maar wat is er te zien?

 

Windows 8 hybride tablets

Samsung Ativ Smart PC, een Windows 8 tablet met afneembaar toetsenbord.

In oktober komt Windows 8 op de markt en daarop spelen de computermakers in. Ze moeten ook wel: de pc-markt staat onder druk omdat iedereen een tablet of smartphone verkiest. En hoewel Android het op telefoons goed doet, slagen tablet pc’s met Android er niet in de hegemonie van de iPad te doorbreken.

Dat heeft een aantal redenen: Google was laat met een tablet besturingssysteem, er zijn relatief weinig apps voor grotere Android-apparaten en fabrikanten hebben moeite met de agressieve prijsstelling van de Apple iPad.

Kan Windows 8 dat doorbreken? Het besturingssysteem is in ieder geval klaar en beschikbaar voor alle fabrikanten. Het bevat behalve de traditionele desktop (voor muis en keyboard) ook een ‘aanraakvriendelijk’ startscherm met apps. Tablets met die gekleurde tegeltjes waren te zien op de stand van bijvoorbeeld Sony en Samsung. Zij verkopen, zoals Microsoft het bedoeld heeft, de tablet pc’s als volwaardige laptops die beschikken over een afklikbaar toetsenbord. Een hybride computer zonder compromissen, heet het dan.

Tablet-de-luxe: Sony Vaio Hybride Slider, met Windows 8

Maar of de Windows 8 tablets echt succesvol worden hangt af van hun prijs. Die is nu aan de hoge kant: de goedkoopste tabletvariant van Samsung, nog zonder toetsenbord, heeft een adviesprijs van 699 euro. De premium modellen gaan voor 850 euro (Ativ Smart PC) en 1.300 euro (Ativ Smart PC Pro) over de toonbank. Sony vraagt 1.400 euro voor de Vaio Hybride Slider ultrabook met Windows 8. Lenovo heeft de Ideapad Yoga die in dezelfde prijscategorie zit en HP heeft net de Envy x2 onthuld, een tablet die tot hybride pc is uitgeroepen. (prijs ca. 1.000 euro).  Ter vergelijking, Apple verkoopt de iPad vanaf 479 euro, een los bluetooth toetsenbord voor een paar tientjes. Je betaalt dus een behoorlijke meerprijs als je full blown Windows wilt draaien op een tablet. Jammer genoeg is nog onduidelijk wat Microsofts eigen Windows 8 tablet gaat kosten, de felgekleurde Surface machines.

Wat wel zeker is:  al die vormvarianten (geen keyboard, uitschuifkeyboard, magnetisch keyboard, draadloos keyboard, keyboard in cover verwerkt…)  maken het kopen van een computer weer een stuk spannender.

Ultrahigh definition tv   

De 84 inch 4K tv van Sony, dit najaar al in de winkelDe 84 inch 4K tv van Sony, dit najaar al in de winkel

Traditiegetrouw draait het om beeld op IFA. Televisiefabrikanten schermen graag met 3D en HDTV, maar ondertussen bouwen ze aan modellen met 4K of 8K UHDTV - ultra high definition - kwaliteit. Het gaat om tv’s  met een veel hogere resolutie (3840 x 2160 en 7680 x 4320 pixels) dan de  HDTV die nu in de huiskamer staat. Dat levert een haarscherp beeld op waarin je de losse pixels met het blote oog niet meer kunt waarnemen. Denk aan het Retina-scherm dat Apple op zijn iPhone en iPad. Het effect op een groot tv-scherm is overrompelend. Alsof je uit het raam staat te kijken. Het voordeel is dat je met zo’n 4K of 8K tv  ook 3D-beelden op hogere resolutie kunt uitsturen.Liefst zonder bril, want daar blijkt de consument toch niet echt van onder de indruk.

Dan ziet UHDTV er een stuk spectaculairder uit. Reken bij de grote maten wel op een kostprijs van 10.000 euro of meer. Bovendien is er nog amper origineel videomateriaal beschikbaar omdat er weinig 4K en 8K-videocamera’s zijn. Je kunt wel bestaand beeldmateriaal ‘upgraden’, zegt Sony. Maar ondertussen draait hun 84 inch 4K TV, de XBR-84X900, een demo van digitale foto’s. Toshiba verkoopt al een 4Ktv met 3D zonder bril (nu ook in 84 inch formaat). Panasonic demonstreerde een 103 inch model 4K plasma maar heeft daarnaast een 8K prototype van 145 inch gebouwd.

Ook Sharp werkt aan UHDTV. En terwijl Japanse fabrikanten de resolutie verhogen, gaan de Zuid-Koreaanse televisiemakers LG en Samsung meer voor OLED, de technologie waarmee het beeldscherm meer contrast vertoont; zwart is echt zwart, kleuren zijn levendiger en bewegingen realistisch. De schermen kunnen flinterdun gemaakt worden, vandaar dat OLED al is doorgedrongen tot smartphones. Er zijn nog wel vraagtekens over de levensduur van OLED: de meeste consumenten willen toch 5 tot 7 jaar met hun tv doen, zonder dat de beeldkwaliteit achteruit gaat.

Smartphones

Een vuistvol smartphone: de Samsung Galaxy Note II heeft een 5,5 inch schermEen vuistvol smartphone: de Samsung Galaxy Note II heeft een 5,5 inch scherm

Aan de smartphonerage valt niet te ontsnappen in Berlijn. De markt wordt gedomineerd door Samsung en zijn Galaxy-reeks die op Android draait. Samsung presenteerde een opvolger van de Galaxy Note, de kruising tussen de tablet en telefoon die zich met een stylus laat bedienen. Vond je vorige Note al groot (5,3 inch scherm),  de Note II heeft een 5,5 inch HD Superamoled scherm. Zo groot dat je ook kunt multitasken met meerdere popup-schermen. Verder: 1,6 Ghz quadcore processor en de nieuwste versie van Android, 4.1.1. Tot nu toe draaide Jelly Bean alleen op Googles eigen Nexus smartphone (ook door Samsung gefabriceerd).  Eerste indruk: een vederlicht apparaat en heel veel scherm - zo helder dat je er een kamer mee kunt verlichten - voor een adviesprijs van 699 euro.

De stylus, door Samsung S-Pen gedoopt, is ook terug te vinden in tablets en laptops met een aanraakscherm. Daarnaast toonde Samsung een nieuwe Windows Phone 8 telefoon, de ATIV S, die helaas nog  niet uit te proberen was. Dualcore processor, 4,8 inch scherm en een adviesprijs van 549 euro. Opvallend dat Samsung eerder een Windows Phone 8 toestel presenteert dan Nokia, Microsofts partner. Maar de nieuwe Nokia Lumia zal ongetwijfeld volgende week bekend gemaakt worden tijdens Nokia World in Helsinki.

Samsung liet ook nog de Galaxy camera zien, een fototoestel met 21 optische zoom en een Android besturingssysteem, wifi en een 3/4G-verbinding. De adviesprijs is stevig: 599 euro. Afwachten of  consumenten zitten te wachten op een camera met spraakbediening, Facebook en Skype.

Ook Sony vernieuwde zijn smartphonelijn met drie nieuwe Xperia toestellen, die nog op Android 4.0 draaien. Het topmodel is de Xperia T met een 4,8 inch scherm. Sony richtte de aandacht op NFC-verbindingen: met één tik verbinding maken met een draadloze luidspreker, of via een zogeheten smart tag de telefoon een reeks taken automatisch laten uitvoeren. Daarnaast worden zijn Sony-apparaten, ook de nieuwe Tablet S , de PlayStation 3 en de televisieschermen, uitgerust met gestandaardiseerde muziek- en videodiensten. Kazuo Hirai, de nieuwe topman van het bedrijf, hamert er op dat Sony alleen met een betrouwbaar, gebruiksvriendelijk digitaal contentplatform een kans maakt om er weer bovenop te komen. Het gros van Sony’s researchbudget wordt de komende jaren dan ook geïnvesteerd in cloud computing.

Nederlandse inbreng 1: Philips

Philips wilde van de verlieslijdende tv-divisie af. Er verschijnen echter nog wel Philips tv’s op de markt, gemaakt door de nieuwe joint venture TP Vision. De vraag is of het jonge bedrijf het marktaandeel kan laten groeien met tv’s die weliswaar mooi vormgegeven zijn, maar zich niet echt onderscheiden van de rest. Meer indruk maakte  de nieuwe Homecooker (399 euro) die gepresenteerd werd door Jamie Oliver. Het is een draaiende pan met ingebouwde roerlepel en timer. Zo kun je de ingrediënten in de pan gooien en vervolgens zelf iets anders gaan doen - aanbranden is onmogelijk, aldus Jamie in een vermakelijke presentatie.

Jamie Oliver geeft kookles aan Pieter Nota, hoofd van Philips Consumer LifestyleJamie Oliver geeft kookles aan Pieter Nota, hoofd van Philips Consumer Lifestyle

Volgens Philips leent Jamie Oliver niet alleen zijn gezicht, maar hielp de tv-kok daadwerkelijk met het ontwerp van de keukenapparatuur. Het inschakelen van beroemdheden werkt goed als het gaat om consumentenelektronica; kijk maar naar de koptelefoons approved by een willekeurige muzikant. Philips sloot ook een deal met Sylvie van der Vaart - een bekendheid in Duitsland. Zij zet haar glimlach in om tandenborstels aan de man te brengen.

Nederlandse inbreng 2: TomTom
Is er met al die navigerende smartphones nog een markt voor personal navigation devices, de losse tomtoms die aan je voorruit hangen?  TomTom denkt van wel, hoewel het bedrijf zijn hardwareinkomsten terug ziet lopen en nu vooral nieuws heeft op het gebied van software en nieuwe partners.
In oktober is de versie voor Android klaar – een enorme afzetmarkt die TomTom tot nu toe links liet liggen. Waarom nu pas? Omdat het bedrijf het te druk had met andere dingen, zegt Corinne Vigreux, verantwoordelijk voor de consumententak van TomTom. Het Nederlandse navigatiebedrijf sloot een opvallende licentiedeal voor de Apple iPhone: straks biedt iOS6 gratis turn-by-turn navigatie. Daarnaast levert BMW nu de Live-diensten van TomTom bij een nieuwe auto. 

Ondertussen verbetert TomTom zijn HD Traffic-dienst, die beter op de hoogte moet zijn van wegafsluitingen – ook als ze niet bekend zijn bij de officiële verkeersinformatiediensten. De concurrentie in live verkeersinformatie groeit – Google biedt het bijvoorbeeld gratis aan in Google Maps en Apple straks ook, maar TomTom vraagt er geld voor.

Vigreux blijft erbij dat TomTom de  beste alternatieve routes kan berekenen omdat het de doorstroming van 99 procent van het wegennet in één keer overziet. “Andere systemen sturen je naar één alternatieve route die vervolgens weer vastloopt.”

    • Marc Hijink