Verdwenen op een vulkaan

Holland Doc: Twee levensNed. 2, 23.50 - 00.54 uur

Op 12 december 1985 verdween Maarten Visser, 18 jaar oud, op een vulkaan in Chili. Nog steeds is onbekend wat er met hem is gebeurd, er is nooit een enkel spoor gevonden.

Maartens ouders, Loes en Paulus Visser, reizen al 25 jaar elk jaar naar Chili om hun zoon te zoeken. Of om te achterhalen wat er is gebeurd. Steeds bezoeken ze dezelfde mensen en plaatsen. Hun dochter Fifi maakte een verslag van zo’n reis.

Paulus gelooft dat zijn zoon dood is. Loes denkt dat hij nog leeft. Immers, zonder lichaam of opheldering kan ze niet rouwen. Paulus: „Nu denkt ze nog: hij is in Chili. Ze zal het verlossende telefoontje heel erg moeilijk vinden.”

Wonderbaarlijk genoeg lijkt hun huwelijk niet te lijden onder de tegenstelling. Met een overtuiging alsof het een jaar geleden is gebeurd, reist het echtpaar achter elk spoortje aan: gevonden botten, de foute Duitse enclave Colonia Dignidad. Zelfspot is de Vissers niet vreemd: Paulus noemt zichzelf in een radio-interview ‘viejos locos', ouwe gekken.

Dochter Fifi stelt zich bescheiden op. Te bescheiden. Een buitenstaander had wellicht meer uit het delicate onderwerp gehaald, met een steviger regie en een minder voorzichtige benadering van de ouders.

Twee levens is het slot van de IKON-zomerreeks Compassie, negen documentaires over mensen die compassie verdienen. Zulke thema’s zijn vaak gezocht, maar hier was het een passende vlag voor een aantal relevante documentaires.

Mark Duursma