Vannacht geeft Romney de ‘belangrijkste speech uit zijn carrière’

In Tampa, Florida worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de laatste dag van de Republikeinse conventie. Foto AP / Jae C. Hong

Op de Republikeinse conventie in Tampa, Florida accepteert Mitt Romney vannacht zijn nominatie als presidentskandidaat voor de Republikeinen. Belangrijker: de speech die Romney zal geven zal de Amerikaanse kiezer ervan moeten overtuigen om op 6 november op hem te stemmen.

Volgens onze correspondent Guus Valk, die voor NRC Handelsblad verslag doet van de conventie, is de speech vanavond de belangrijkste speech in de carrière van Romney tot nu toe en zijn de verwachtingen hooggespannen. Valk:

“Romney zal met iets moeten komen waarmee hij de verschillende lagen van de Amerikaanse bevolking aanspreekt. Hij kan niet alleen het bekende economische verhaal afsteken. Romney zal moeten laten zien hij een man van vlees en bloed is én eventuele twijfel bij de Amerikaanse kiezer over zijn betrouwbaarheid moeten wegnemen. De lat ligt dus hoog.”

Blijft de boodschap hangen?

De conventie in Tampa begon eerder deze week met de officiële nominatie van Mitt Romney. Met een sterk optreden wist Ann Romney haar man al neer te zetten als een betrouwbare familieman. Het slagen of mislukken hangt dan ook niet alleen af van de speech van Romney, aldus Valk:

“Ook als het vanavond niet de geweldigste speech ooit wordt kan het uitdraaien op een succesvolle conventie. Dat hangt allemaal af van de vraag of de boodschap van de Republikeinen blijft hangen. Succesvolle speeches, zoals die van onder anderen Ann Romney en Condoleezza Rice van deze week, dragen er ook aan bij. Uiteindelijk zullen de peilingen de komende tijd echter uitwijzen of de conventie inderdaad geslaagd is.”

Vannacht zal Romney een deel van de aandacht moeten delen met dClint Eastwood. De geruchten gingen al langer, maar CNN bevestigde vanavond dat de acteur de mysterie-spreker op de conventie van de Republikeinen is.

Twitter avatar JohnKingCNN John King Clint Eastwood is the #gop mystery speaker for Thurs night. #cnnelections

Lees meer over de Republikeinse conventie op het blog van Guus Valk.

Bekijk ook onze In Beeld over de republikeinse conventie

    • Lex Boon