Van marge tot middelpunt

Een marginale partij, een marginaal verschijnsel, in de marge van een middagprogramma, en daarbinnen weer een inworp vanaf de zijlijn: een kijkersvraagje. Hoe dacht SGP-voorman Kees van der Staaij over abortus bij zwangerschappen na verkrachting?

Ach ja. In de VS werd dat een verkiezingsrelletje. In Nederland nu ook, want Van der Staaij gaf het bekende partijstandpunt.

Niets nieuws. De SGP-standpunten vormen het vertrouwde gemurmel van verstofte mannen in versleten jasjes, leden van een partij waarvan het Hof in Straatsburg bepaalde dat die ongrondwettelijk is. Waarom ze toch aan de verkiezingen mogen meedoen, is wat mysterieus. Maar ineens werd de marge van de marge van de marge het middelpunt. Zoals de wiekslag van een vlinder een orkaan kan ontketenen.

Gaan deze verkiezingen over Europa, over de zorg of over zwangerschappen na verkrachting? Over zwangerschappen na verkrachting. Want dat spreekt meer mensen aan dan de begrotingsdiscipline of de privatisering van de zorg.

Er zijn van die onderwerpjes met de ontvlambaarheid van butanol. Verkrachting. Abortus. De Holocaust en haar naweeën doen het uitstekend in intellectuele avondprogramma’s. Maar het allerbeste scoort nog altijd kindermisbruik.

Wil je werkelijk kijkers trekken, dan moet je het dus eigenlijk over zwangerschappen na verkrachting van kinderen hebben. Nieuwsuur is er de hele dag naar op zoek gegaan. Tijdens het achtuurjournaal kon het programma opgetogen twitteren: „Vanavond is te gast Huppeltje Pupje. Zij raakte op haar twaalfde zwanger na incest.”

Gaan deze verkiezingen over de langstudeerboete, de hypotheekrenteaftrek of over abortus na incest?

Over abortus na incest graag.

Het is nu eenmaal gemakkelijker daar een uitgesproken mening over te hebben dan over stemwijzervragen als het vrijgeven van de huurprijzen of het reduceren van het aantal Kamerleden.

Alhoewel. Het SGP-verkrachtingsstandpunt dwong ook Mona Keijzer (CDA) en Arie Slob (CU) zich uit te spreken. Slob weigerde. Keijzer vond dat „voor of tegen roepen”, „geen recht doet” aan „de keuze” die vrouwen zelf hebben om na „zoiets ingrijpends als een verkrachting een besluit te nemen”.

Mooi in lijn met haar eigen verkiezingsstatement: „Mijn CDA is een sterke middenpartij, die duidelijk is in wat ze zegt en dichtbij mensen staat.”

    • Christiaan Weijts