Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Van Haersma Buma: het CDA berust nu al in een forse verkiezingsnederlaag

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma berust in een groot zetelverlies voor het CDA en zegt dat het herstel van zijn partij nog jaren op zich zal laten wachten. “Dit is een langetermijnproject. Of we nou vijf zetels minder halen, of tien”, zegt Buma vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Van Haersma Buma zegt vanmiddag in NRC dat het CDA berust in een verkiezingsnederlaag. Foto NRC / Maarten Hartman

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma berust in een groot zetelverlies voor het CDA en zegt dat het herstel van zijn partij nog jaren op zich zal laten wachten. “Dit is een langetermijnproject. Of we nou vijf zetels minder halen, of tien”, zegt Buma vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

“Ik kan de peilingen ontkennen en zeggen ‘het gaat goed’. Maar ik kan ook realistisch zijn.”

De christen-democraten staan sinds de deelname aan het kabinet-Rutte in de peilingen vrij constant rond vijftien zetels, ondanks ingrijpende vernieuwingen in de partij. Bij de vorige verkiezingen, twee jaar geleden, werd de partij gehalveerd tot 21 zetels. Ook in deze verkiezingscampagne is tot nu toe geen herstel te zien. Van Haersma Buma: “Het CDA moet van ver komen.”

Gevraagd naar zijn voorkeur geeft hij kiezers het advies op de PvdA te stemmen in plaats van op de SP, en voor de VVD te kiezen in plaats van de PVV. “Middenpartijen hebben meer oog voor hoe we uit de crisis komen dan partijen op de flanken.”

Buma: Rutte heeft het helaas nooit over de moraal

Van Haersma Buma heeft kritiek op premier Rutte. Die praat volgens hem te veel over geld en te weinig over normen en waarden:

“Heb je Rutte ooit over de moraal horen praten? De VVD heeft het alleen maar over de ontplooiing van het individu. [...] Als je niet ideologisch bent, heb je misschien veel vrienden maar blijft wel de vraag: wat wil je nou met het land?”

Buma zegt ook dat demissionair vicepremier Maxime Verhagen in de toekomst mogelijk weer minister wordt. Verhagen ligt slecht bij een deel van de achterban vanwege zijn voortrekkersrol bij de samenwerking met de PVV.

Lees het gehele interview vanmiddag in NRC Handelsblad (ook via onze digitale editie).