Uitgelicht

Film

Collateral (Michael Mann, 2004, VS). Zesde speelfilm van de regisseur die zich pleegt te concentreren op de sociale en psychologische gevolgen van mensen die geobsedeerd met hun vak bezig zijn. In Collateral worden een taxichauffeur (Jamie Foxx) en een huurmoordenaar (Tom Cruise) tegen wil en dank voor één nacht elkaars reisgenoten. Cruise speelt de onberispelijk geklede, zwijgzame hitman. Zijn grijze haarspoeling kleurt perfect bij zijn pak en de dure zonnebril is altijd binnen handbereik. Met Mark Ruffalo als detective Fanning. RTL 7, 20.30-23.00u.

Two Weeks Notice (Marc Lawrence, 2003, VS/AUS). Scenarioschrijver Marc Lawrence debuteerde als regisseur met deze romantische komedie. Eerder schreef hij de scripts van Miss Congeniality en Forces of Nature, beide met Sandra Bullock. Je zou denken dat Two Weeks Notice zo geschreven is dat Bullock, die de film ook produceerde, erin schittert. Dat is niet zo. Het is vooral Hugh Grant die schittert; hij maakt weer een onuitstaanbare man onweerstaanbaar in een film over een rijke man en een linkse advocate in New York.Net 5, 20.30-22.30u.

The International (Tom Tykwer, 2009, VS/D/GB). In samenzweringsthriller van de Duitse regisseur Tykwer bindt Interpolagent Clive Owen, bijgestaan door zijn Amerikaanse collega-rechercheur Naomi Watts, de strijd aan met een sinistere bank die zich bezighoudt met wapenhandel en burgeroorlogen in Afrika aanwakkert. Film wil duidelijk aanhaken bij de zogeheten paranoiathrillers die bloeiden in de jaren zeventig, zoals The Parallax View. Tegelijkertijd wil het een eigentijdse blockbuster zijn: snelle actie, langdurige schietpartijen en eenvoudige personages.RTL 7, 23.00-01.20u.

Informatief

College Tour. Eerste aflevering in het nieuwe seizoen. Twan Huys ontvangt vanavond ruimtereiziger André Kuipers voor een publiek van nieuwsgierige studenten. (Op Ned.1 was vanaf 19.25u een verslag te zien van Kuipers’ huldiging eerder vandaag in Noordwijk.) Ned. 3, 20.25-21.20u.

Amusement

Expeditie Robinson. Start van het veertiende seizoen, met vandaag de openingsproef. Alle zestien kandidaten leggen een hindernissenparcours af waarbij ze puzzelen, klimmen, zwemmen en strijden om een strategisch voordeel in de expeditie. Eén kamp moet meteen al overleven op een platform van vijf bij vijf boven het water van de Zuid-Chinese Zee, omringd door mangrovebos en ontelbare muggen. Al snel blijkt dat het spel tactisch en sluw gespeeld wordt, dat iedereen voor de winst gaat en iedereen altijd op zijn hoede moet zijn. Wie even niet oplet, krijgt zonder pardon een mes in de rug. Presentatie: Dennis Weening en Evi Hanssen. RTL 5, 20.30-21.30u

Good cop. Eerste episode van nieuwe politieserie, met in de hoofdrol voormalig wereldkampioen thaiboksen Warren Brown als ‘Sav’, straatagent John Paul Rocksavage. Sav woont bij zijn vader Robert (Michael Angelis) sinds zijn breuk met vriendin Cassie (Aisling Loftus) en hun dochter Libby. Een doodgewone dag verandert in een nachtmerrie als hij in een eettent een boef tegen het lijf loopt en zijn beste vriend meedogenloos wordt aangevallen. BBC 1, 22.00-23.00u.

Opera

Viva la mama! (Le convenienze ed inconvenienze teatrali). Opera in twee actes van Gaetano Donizetti, uitgevoerd door Koor en Orkest van de Scala o.l.v. Marco Guidarini. Regie: Antonio Albanese. Met Jessica Pratt (Daria), Simon Bailey (Procolo), Christian Senn (Biscroma Strappaviscere), Aurora Tirotta (Luigia) en Leonardo Cortellazzi (Guglielmo). Het verhaal: tijdens de repetities voor een opera-uitvoering eist Mamma Agata (Vincenzo Taormina), moeder van de tweede sopraan, voor haar dochter een solo, ja zelfs een duet met de prima donna. Maar die weigert de bühne te delen met een mindere zangeres. TV5, 00.02-01.56u.

Sport

Paralympische Spelen. Dagelijks verslag met samenvattingen van de wedstrijden van vandaag en reportages over deelnemende sporters. Met vandaag o.m. baanwielrennen, handboogschieten, basketbal, tafeltennis en zwemmen. Ned.1, 19.00-19.25u en Ned.3, 22.45-23.10u.

Voetbal. Sparta Praag - Feyenoord. Voorbeschouwing, wedstrijdverslag en nabeschouwing van terugwedstrijd in play-off voor de Europa League. SBS 6, 19.25-21.30u.

Atletiek. Rechtstreeks verslag van de Diamond League in Zürich. Met om 20.05u de 100 meter vrouwen (met o.a. Shelly-Ann Fraser-Pryce, Carmelita Jeter, Kelly-Ann Baptiste en Allyson Felix); om 20.50u de 100 meter mannen (o.a. Ryan Bailey, Yohan Blake, Keston Bledman, Tyson Gay en Christoph Lemaitre) en om 21.15u de 200 meter mannen (met o.a. Usain Bolt, Churandy Martina, Patrick van Luijk, Warren Weir en Jason Young).BBC 2, 20.00-22.00u.