Uit solidariteit met prins Harry bloot op Facebook

Er is weinig voor nodig om een Engelsman uit de kleren te krijgen.

Londen. Probleem voor Britse legercommandanten. Die zullen prins Harry bij zijn terugkeer van verlof een officiële berisping geven voor onbetamelijk gedrag. Stripbiljart in Las Vegas en je dan laten fotograferen, dat past immers een Brits officier en Apache-helikopterpiloot niet. Maar wat wacht de rest van de krijgsmacht? Want dat blijkt op Facebook uit een snelgroeiend leger van exhibitionisten te bestaan.

Ruim 21.500 militairen, echtgenotes van militairen en gewone burgers publiceerden er hun naakte eerbetoon aan Harry. Met strategisch geplaatste geweren, vlaggen en baretten geven ze de prins een saluut. „Hij is een van de jongens”, gaf initiatiefnemer en oud-militair Jordan Wylie als verklaring.

Inderdaad is er weinig voor nodig om een Engelsman uit de kleren te krijgen. De Engelsen zijn geobsedeerd door bloot. Zie dagelijks de ontklede dame op pagina drie van The Sun, dezelfde krant die het zelfopgelegde embargo van de Britse pers doorbrak en als enige de naaktfoto’s van de prins publiceerde. Dat was „in het algemeen belang” en „voor de vrijheid van de pers”, zei de hoofdredacteur. En bijna elke vereniging heeft, in navolging van de plattelandsvrouwen van Yorkshire op wie de film Calender Girls is gebaseerd, een naaktkalender gemaakt.

Overigens waren 3.500 lezers van The Sun niet gediend van een naakte prins. Zij dienden een klacht in bij de Press Complaints Commission. NRC