Tweede tenniscarrière Clijsters voorbij na vroege exit US Open

Clijsters neemt afscheid van het publiek na haar onverwacht snelle uitschakeling op Flushing Meadows. Foto AFP / Al Bello

Laura Robson heeft de tweede carrière van Kim Clijsters voortijdig beëindigd. De Belgische, die had aangekondigd na de US Open haar racket aan de wilgen te hangen, boog in de tweede ronde van het grandslamtoernooi in New York voor de pas 18-jarige Engelse: 7-6 (4), 7-6 (5). Clijsters won de US Open in 2005, 2009 en 2010. In 2011 won ze de Australian Open.

Clijsters, die werd gezien als een outsider voor de titel in New York, maakte tegen Robson simpelweg te veel fouten. De Engelse bestreed haar met haar eigen wapens en sloeg harde groundstrokes consequent diep tegen de achterlijn aan waardoor Clijsters onder duk stond. Op de belangrijke momenten liet de Belgische echter steeds haar beste tennis zien. Voor het publiek in het Arthur Ashe Stadium viel er daarom genoeg te genieten.

In 2004 naar absolute top

Nadat Robson de eerste set had gewonnen, nam Clijsters een break voorsprong, maar de jonge Engelse vocht zich terug en kreeg op de opslag van haar geroutineerde opponente zelfs twee matchpunten. Die werkte Clijsters op haar beurt weg, maar in de tiebreak benutte Robson haar derde matchpunt wel.

“Ik ben wel blij dat mijn afscheid hier was. Ik heb me hier altijd erg welkom gevoeld. Deze plek werkte altijd inspirerend en ik heb hier mijn beste tennis gespeeld. Dit was de perfecte plaats om te stoppen, alleen had ik gehoopt dat dat nog niet vandaag zou gebeuren.” - Clijsters tegenover Sporza.

De voormalig nummer één van de wereld brak aan het begin van de eeuw door tegelijkertijd met haar landgenote Justine Henin. De Vlaamse stond in 2001 in de finale van Roland Garros en twee jaar later opnieuw. Dat jaar reikte ze ook tot de eerste positie op de wereldranglijst en verloor ze de finale van de US Open. In 2004 verloor Clijsters ook haar vierde grandslamfinale, nu bij de Australian Open.

Wonderlijke comeback

In 2005 smaakte Clijsters dan eindelijk succes bij een grandslamtoernooi. In New York versloeg ze Mary Pierce in de eindstrijd. Na veel blessureleed ging ze in 2007 met pensioen, trouwde en beviel van dochter Jada, maar twee jaar later keerde ze terug en won ze direct weer de US Open.

Ze herhaalde dat trucje in 2010 waarmee haar loopbaan na haar rentree succesvoller was dan het eerste gedeelte. Ook het volgende grandslamtoernooi, de Australian Open van 2011, won ze en kwam opnieuw op de eerste plaats op de wereldranglijst terecht.

Ook haar tweede carrière werd echter gehinderd door blessures. Na uitschakeling in de tweede ronde van Roland Garros vorig jaar, miste Clijsters de rest van het seizoen met een enkelkwetsuur. Een halvefinaleplaats in Melbourne eerder dit jaar werd weer gevolgd door blessureleed waardoor ze Roland Garros moest missen. Op Wimbledon werd ze in de vierde ronde uitgeschakeld.

“Mijn tweede tenniscarrière was een groot avontuur, maar het was het allemaal waard. Ik kijk nu al uit naar het volgende deel van mijn leven.”

Clijsters komt op de US Open nog wel uit in het dubbeltoernooi.

    • Jules Seegers