Tientallen zware klachten van fraude bij wooncorporatiemeldpunt

Een winkelpand van woningcorporatie Laurentius staat te huur. Laurentius is waarschijnlijk voor miljoen opgelicht door zijn eigen directeur. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz Een winkelpand van Laurentius. Een van de ernstige meldingen bij het MIW leidde tot strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie naar (oud-)bestuurders van de woningcorporatie. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties (MIW) kreeg sinds de oprichting in april 2009 25 klachten over fraude en zelfverrijking die zo ernstig waren dat ze zijn overgedragen aan de Inlichtingen- en Opsporingsdienst.

In totaal kwamen er 462 meldingen binnen bij het meldpunt, schrijft Het Financieele Dagblad vandaag. De zware klachten waren volgens de krant afkomstig van medewerkers, zakenpartners en anonieme bellers.

Twee van de 25 ernstige meldingen leidden tot strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie naar (oud-)bestuurders bij de corporaties SGBB en Laurentius. In totaal 109 meldingen zijn doorgestuurd naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarbij ging het om klachten over de rechtmatigheid van bijvoorbeeld de verkoop van woningen en buitenlandse activiteiten en om zaken rond bestuur en integriteit.

Het meldpunt is ooit opgericht door toenmalig minister van Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan. Aanleiding waren diverse mediaberichten over fraude en zelfverrijking bij woningcorporaties, schrijft persbureau Novum.

    • Hans Klis