Thaise biermagnaat verhoogt de inzet om Tiger Beer

De Thaise biermagnaat Charoen Sirivadhanabhakdi heeft een manier bedacht om nog meer geld van Heineken te kunnen aftroggelen. Zijn firma, Thai Beverage (ThaiBev), heeft haar belang in het in Singapore gevestigde concern Fraser & Neave (F&N) opnieuw uitgebreid. Het zou kunnen lijken alsof Charoen nog steeds hoopt het bod van 10,9 miljard dollar (8,7 miljard euro) van Heineken op Asia Pacific Breweries (APB) te kunnen blokkeren. Maar het is waarschijnlijker dat hij hengelt naar een groter deel van het overnamebedrag dat de Nederlandse bierbrouwer uiteindelijk zal neertellen.

Het laatste stukje van F&N dat ThaiBev in de wacht heeft weten te slepen – de firma heeft ongeveer 250 miljoen dollar (bijna 200 miljoen euro) betaald voor een belang van nog eens 2,6 procent – brengt haar totale bezit op grofweg 29 procent. Daardoor blijft onder de drempel van 30 procent waarna zij volgens de in Singapore geldende regels een bod op het hele bedrijf zou moeten uitbrengen.

De indruk zou kunnen worden gewekt dat Charoen en zijn familie nog steeds hopen de overname van het belang van 40 procent van F&N in APB te kunnen dwarsbomen. Charoens schoonzoon had immers in een eerder stadium al een rechtstreeks belang van 8 procent in de Singaporese brouwer gekocht, en F&N een hogere prijs geboden voor zijn APB-aandelen. Als Charoen andere aandeelhouders van F&N – zoals het Japanse Kirin dat 15 procent in handen heeft – zou kunnen overhalen om de krachten te bundelen, zouden ze samen het bod van Heineken kunnen afwijzen of kunnen proberen de Nederlandse brouwer tot een nog hoger bod te verleiden.

Dat lijkt riskant en onwaarschijnlijk. Als Heineken de zaak laat rusten, zouden de aandelenkoersen van F&N en APB kunnen dalen naar het niveau van vóór de overnamestrijd, waardoor de Thai op papier een verlies van 22 procent zouden lijden op hun met veel vreemd vermogen bekostigde belegging van 3,6 miljard dollar.

Een plausibeler verklaring is dat F&N ondergewaardeerd lijkt. Het concern heeft beloofd het grootste deel van de opbrengst van 4,3 miljard dollar van de verkoop van APB aan de aandeelhouders te geven, wat betekent dat ThaiBev al snel een deel van zijn jongste belegging zou kunnen terugverdienen. Bovendien blijkt uit een analyse van Breakingviews dat de huidige marktwaarde van F&N nog steeds ruim onder de opgetelde waarde van zijn diverse bedrijfsonderdelen ligt. Dat is een argument voor een opsplitsing van het concern – een proces dat door de verkoop van APB versneld zou kunnen worden. Nu zij de strijd om APB’s Tiger Beer hebben ontketend, willen de Thai proberen nóg meer uit het vat te halen.

Wayne Arnold

Vertaling Menno Grootveld

    • Wayne Arnold