Tegenstrijdigheden dood Bin Laden

Voormalig Navy SEAL Matt Bissonnette die betrokken was bij de bestorming van het huis van Osama bin Laden, schrijft in zijn boek No Easy Day dat de terroristenleider tijdens de aanval niet direct een gevaar vormde. Het doet de vraag rijzen of het doel van de inval was om Bin Laden gevangen te nemen of om hem te doden.

Volgens een officiële verklaring werd Bin Laden door de Seals door zijn hoofd geschoten toen hij zich tijdens de bestorming verzette.

Bissonnette schrijft onder het pseudoniem Mark Owen dat hij met een andere commando een trap opliep en enkele schoten hoorde toen hij Bin Laden om de hoek zag verschijnen. Hij beschrijft dat Bin Laden onmiddellijk de kamer in dook, waarna de Navy Seals hem aantroffen in een plas bloed, omringd door twee vrouwen. Daarop zouden de militairen de twee vrouwen in een hoek hebben gedreven en de nog in leven zijnde Bin Laden nogmaals hebben beschoten, tot de dood volgde. Niet veel later vonden de commando’s in de ruimte twee wapens, beide ongebruikt, aldus Bissonnette.

Veiligheidsdiensten in de VS vrezen dat het boek, dat op 4 september verschijnt, staatsgeheimen bevat. Op verschillende websites van Al-Qaeda hebben jihadisten afbeeldingen geplaatst van de auteur en opgeroepen hem te doden. AP