‘Steeds meer malafide hulpverleners in schuldsanering’

Nederlanders die door de crisis in financiële problemen zijn gekomen krijgen steeds vaker te maken met oplichters die zich voordoen als budgetcoach. ‘Foute’ bureaus en bewindvoerders verdienen volgens het AD geld over de rug van slachtoffers.

De Nederlandse Vereniging van Schuldhulpverlening (NVVK) en de brancheorganisatie voor bewindvoerders en inkomensbeheer (BPI) krijgen steeds meer meldingen van oplichting binnen. De diensten die worden aangeboden zijn relatief simpel maar worden voor grote bedragen gefactureerd.

Het BPI zegt in het AD dat slachtoffers soms rekeningen krijgen van duizenden euro’s zonder dat het geldprobleem is opgelost.

“Iedereen kan een website beginnen en zich bewindvoerder, financieel adviseur of budgetcoach noemen. Door dat massale aanbod ziet de consument door de bomen het bos niet meer.” – BPI-voorzitter Jan Mastwijk.

De NVVK spreekt van een “groeiend aantal kwetsbare burgers die in een benarde financiële situatie verkeren.” Er zou een explosieve groei zijn van malafide bureaus. Het Nibud adviseert hen altijd te checken of hulpverleners zijn aangesloten bij de NVVK.

    • Jules Seegers