SP-leden eisen opheldering over onverwacht hogere AOW-leeftijd

SP-kopjes in het nieuwe hoofdkantoor van de partij in Amersfoort. Foto NRC / Maarten Hartman

SP-leden willen opheldering van hun partij over de plannen om de AOW-leeftijd toch te verhogen. Verschillende provinciale en lokale SP’ers waren hiervan niet op de hoogte en vinden dat de partij niet eerlijk is geweest naar de achterban.

In het verkiezingsprogramma staat dat de AOW-leeftijd tot 2020 ‘in ieder geval’ wordt gehandhaafd op 65 jaar. Uit de doorrekening van het SP-programma door het Centraal Planbureau (CPB) bleek maandag iets anders, schrijft persbureau Novum. De partij wil oudedagsvoorziening vanaf 2015 inkomensafhankelijk maken voor 65- en 66-jarigen. In 2025 gaat de AOW-leeftijd voor iedereen omhoog naar 67 jaar.

‘Dit hadden we op het congres willen horen, dan waren we niet overvallen’

“Ik kan je verzekeren dat hier na de verkiezingen over wordt gesproken”, zegt voorzitter Cees Venderbos van de SP in Dordrecht vanochtend in het Nederlands Dagblad. De Dordtse afdeling diende tijdens het verkiezingscongres in juni een amendement in voor behoud van de 65 jaar in het verkiezingsprogramma. De afdeling waarschuwde toen dat de partij te vroeg concessies deed om met rechtse partijen te kunnen regeren.

“Dit hadden we op het congres willen horen, dan waren we er nu niet door overvallen”, zegt Venderbos in de christelijke krant. De afdeling Kampen, die een soortgelijk amendement indiende, heeft de landelijke fractie ook om uitleg gevraagd. Voorzitter Bas Royen:

“Ik wil weten wanneer de plannen zo concreet zijn geworden. We hebben er niet voor niets specifieke vragen over gesteld op het congres.”

SP-Kamerlid Ulenbelt: we houden ons aan het verkiezingsprogramma

Ook andere afdelingen willen opheldering. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt erkent in het Nederlands Dagblad dat hij al meerdere mailtjes heeft ontvangen en belooft dat de partij uitleg zal geven. “We houden ons aan het verkiezingsprogramma.” Dat programma geeft ook volgens politicoloog en mede-oprichter van het Kieskompas André Krouwel ruimte voor de verhoging die het CPB heeft berekend.

SP-leider Emile Roemer noemt de verhoging vanochtend in De Telegraaf “een noodgreep, omdat het CPB andere bezuinigingen afwees”.

‘Standpunt enorme verschuiving ten opzichte van twee jaar terug’

De SP benadrukt in het verkiezingsprogramma dat de AOW-leeftijd tot 2020 op 65 jaar blijft. Dat was al een beweging ten opzichte van het eerdere standpunt ’65 blijft 65’, zegt onze politiek redacteur Erik van der Walle in een reactie op de ophef binnen de partij:

“Ze gingen toen al een beetje schuiven. De huidige voorstellen zijn inderdaad in lijn met het verkiezingsprogramma, maar zijn wel een enorme verschuiving ten opzichte van twee jaar geleden. En de AOW ligt natuurlijk uiterst gevoelig.”

Toch zijn de beweegredenen van de SP om nu toch aan de AOW te komen wel begrijpelijk, legt Van der Walle uit:

“De SP zegt al 1,7 miljard uit te trekken om het al in gang gezette proces van verhoging van de AOW-leeftijd te vertragen. Het volledig terugdraaien kost volgens de socialisten veel te veel geld. Dat is politiek ook niet realistisch.”

    • Pim van den Dool