Schippers gaat experimenteren met ‘no cure, no pay’ voor medicijnen

"Als het niet aanslaat, moet de fabrikant de kosten betalen." Foto Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) neemt het advies over om te gaan experimenteren met een no cure, no pay-principe voor medicijnen. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseerde de minister hierover. Schippers zei vandaag op BNR Nieuwsradio het advies van het CVZ een ‘prima plan’ te vinden.

Schippers:

“Een arts schrijft zo’n medicijn voor en constateert daarna op een bepaald punt of het aanslaat. Als het niet aanslaat, moet de fabrikant de kosten betalen.”

Volgens de minister is het principe alleen geschikt voor nieuwe, dure medicijnen, waarvan de werkwijze nog moet worden bewezen. Voor medicijnen die al lang op de markt zijn, waarvoor verschillende goedkope alternatieven bestaan en al goedkoop zijn, zal het niet werken, stelt de minister. “Daarvoor heeft het weinig zin.”

‘Voorkomen dat er onnodige kosten worden gemaakt’

Het advies van CVZ zorgde op afspraken die het onlangs maakte met patiënten, longartsen en geneesmiddelfabrikant Novartis over het nieuwe geneesmiddel
omalizumab voor de behandeling van ernstige astma. Het CVZ over het advies (pdf):

“Met deze aanpak wil het CVZ zorgen dat patiënten die baat hebben bij het middel gewoon kunnen worden behandeld. Tegelijkertijd wil het CVZ voorkomen dat onnodige kosten worden gemaakt voor behandelingen die niet werken.”

Volgens het CVZ kan er met de afspraak over de vergoeding van omalizumab circa 1 tot 2 miljoen euro bespaard worden.

    • Lex Boon