Rutte opnieuw beschuldigd van leugens in tv-debat - ‘Samsom winnaar debat’

Het verkiezingsdebat van Knevel en Van den Brink. Screenshot NOS

Premier Mark Rutte (VVD) is opnieuw beschuldigd van liegen. Deze keer was het lijsttrekker Diederik Samsom (PvdA) die Rutte ervan betichtte onwaarheden over het verkiezingsprogramma van de PvdA te vertellen, zo zei hij vanavond in het verkiezingsdebat van Knevel & Van den Brink.

Samsom tegen Rutte: nou doet u het weer

“Bij u gaan de huizenprijzen dalen”, viel Rutte Samsom aan. Hij vervolgde: “Bij u gaat de staatsschuld omhoog”. “Bij u gaat er een spectaculair aantal banen verloren”. “Nou doet u het weer”, reageerde Samsom, verwijzend naar Ruttes betwistbare opmerking over het eigen risico in de zorg tijdens het premiersdebat. “U vertelt dat wij de staatsschuld laten oplopen, maar bij ons is deze in 2017 lager dan in uw programma.” Samsom riep Rutte op ‘geen leugens’ te verspreiden over de verkiezingsprogramma’s van andere partijen.

NRC-economieredacteur Marike Stellinga:

Twitter avatar MStellinga Marike Stellinga Rutte sprak (uit mijn hoofd) volgens mij inderdaad onzin over het op orde brengen van overheidsfinancien door de PvdA #kvdb

Rutte: vertel nou eens het héle verhaal

Samsom erkende dat in zijn plannen de huizenprijzen aanvankelijk zullen dalen, maar dat ze op termijn voor meer doorstroming op de woningmarkt en meer economische groei zorgen. Rutte bleef vervolgens hameren op het banenverlies bij de sociaaldemocraten, een punt waarop de PvdA minder goed scoorde in de CPB-doorrekening. De premier riep Samsom op om het ‘eerlijke verhaal’ en het ‘hele verhaal’ te vertellen. “Wij maken niet de klappen die u maakt in de uitkeringen en de zorg”, aldus Samsom, “maar kiezen voor het eerlijk verdelen van de rekening”.

‘Rutte had het duidelijk moeilijk met beschuldiging’

NRC-politiek redacteur Derk Stokmans, die het debat voor ons volgde, in een reactie:

“Samsom speelt in op het beeld wat zondag ontstond dat Rutte wat makkelijk met de waarheid omgaat. De premier had het er duidelijk even lastig mee.”

Het tweede debat ging over de zorg. Volgens D66-leider Alexander Pechtold zorgt “Roemers systeem” voor een tweedeling in de zorg. “En u werpt drempels op door hoge eigen risico’s in de zorg’, reageerde SP-leider Roemer. “U maakt een boete op ziek zijn. Daar moeten we niet naar toe. De rekening hoort niet bij de patiënt”, aldus Roemer.

PVV-leider Geert Wilders haalde vanavond weer een nieuwe oneliner van stal: “Leg de rekening niet bij de zieken, maar bij de Grieken.”

‘Pechtold en Roemer maken het elkaar niet erg lastig’

Stokmans in een reactie op het tweede debatje:

“Roemer en Pechtold benadrukten beiden dat zorg niet om geld, maar om mensen gaat. Elke partijleider bleef bij zijn eigen ideeën, maar maakte het zijn tegenstander niet erg lastig.”

Buma: Wilders is op weg naar een nieuwe crisis

Toen het over Europa ging, vlogen Wilders en CDA-leider Sybrand van Haersma Buma elkaar in de haren. De PVV-leider beschuldigde Buma ervan dat hij Nederlanders ‘keihard in de portemonnee’ door miljarden aan noodlijdende Zuid-Europese landen uit te geven. Buma zei dat Wilders wegloopt van de problemen, ‘op weg naar een nieuwe crisis’. Wilders stelt zich net zo op als de probleemlanden, door alleen maar te denken aan het eigenbelang, aldus Buma.

Rutte: ik ga oppositie voeren tegen Samsom, eh… Roemer’

Rutte keert terug in de Tweede Kamer, mocht hij na de verkiezingen niet opnieuw premier worden. “Als ik geen minister-president ben, dan word ik weer fractievoorzitter”, aldus Rutte.

Hij kondigde aan om dan als fractieleider van de VVD oppositie te gaan voeren tegen Samsom. Maar vervolgens herstelde hij zich snel en zei hij dat hij Roemer bedoelde.

“Maar ik ga er alles aan doen om dat te voorkomen. Dat is heel slecht nieuws voor Nederland.”

Video over economie en werkgelegenheid

Kijkers wijzen Samsom opnieuw aan als winnaar

Na het NOS-debat en RTL’s premiersdebat zette Samsom vanavond het derde tv-debat op zijn naam.

Verschil met eerder debat: humor

Volgens debatexpert Lars Duursma is het verschil met het premiersdebat van RTL als volgt:

Bij Knevel en Van den Brink debatteerden vanavond de leiders van de zes grootste partijen. Mark Rutte (VVD), Emile Roemer (SP) Diederik Samsom (PvdA), Sybrand Van Haersma Buma (CDA), Geert Wilders (PVV) en Alexander Pechtold (D66) kruisten met elkaar de degens over drie verkiezingsthema’s: wonen en werken, zorg en Europa.