Rapport atoomagentschap: Iran schroeft verrijking uranium op - ‘dit is niets nieuws’

Oktober 2008, de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad bezoekt de uraniumverrijkingsfaciliteit in Natanz waar uranium verrijkt wordt. Foto AP
Oktober 2008, de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad bezoekt de uraniumverrijkingsfaciliteit in Natanz waar uranium verrijkt wordt. Foto AP Oktober 2008, de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad bezoekt de uraniumverrijkingsfaciliteit in Natanz waar uranium verrijkt wordt. Foto AP

Iran bereidt zich voor om de uraniumverrijking in het land fors op te schroeven. Dat staat in een rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

Het aantal centrifuges in de ondergrondse verrijkingsfabriek in Fordow, is meer dan verdubbeld in het afgelopen jaar. Er staan nu 2.140 centrifuges, terwijl dat er in mei nog 1.064 waren. De nieuwe centrifuges zijn nog niet operatief, aldus het rapport.

Het Witte Huis deelde vanavond mee het rapport van het atoomagentschap aandachtig te gaan bestuderen. De Verenigde Naties, vooral het Westen en Israël, verdenken Iran ervan dat het land bezig is met de bouw van een atoomwapen. Iran zelf ontkent dit en zegt het alleen uranium wil verrijken voor vreedzame energie-doeleinden.

‘Dit is niets nieuws, maar letterlijk meer van hetzelfde’

Volgens onze Midden-Oostenexpert Carolien Roelants zegt het rapport weinig nieuws over de situatie in Iran:

“We weten dat Iran uranium verrijkt. We weten ook dat het alleen maar meer is geworden de laatste tijd. Dat is geen geheim. Daar komt het land ook royaal voor uit. Het atoomagentschap kan die installaties gewoon inspecteren. Dat nu wordt geconcludeerd dat Iran de capaciteit vergroot, betekent dus letterlijk meer van hetzelfde. En dit zegt dan ook niets over de militaire dimensie.

De Veiligheidsraad wil bevriezing van de uraniumverrijking, maar Iran heeft al duidelijk te kennen gegeven dat ze gewoon doorgaan.”

    • Marije Willems