‘PvdA wil zo veel lenen tot je naast Grieken op strafbank zit’

Het is campagnetijd en dus tijd voor debat. Op nrc.nl gaan de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties met elkaar in debat middels een briefwisseling.

Vandaag: de brief van Arrie Vis, voorzitter van het CDJA aan JS-voorzitter Toon Geenen.

Ha Toon,

Hoe gaat het met de campagne? Vandaag is de informatiemarkt bij de Hogeschool in Zwolle, een van de laatste van deze zomer. Ik ben bij een flink aantal MBO/HBO/WO-infomarkten geweest en mij zijn een aantal dingen opgevallen.

Slechts een minderheid van de jongeren gaat stemmen!

Om te beginnen ben ik geschrokken van de politieke betrokkenheid van veel jongeren. Zo ongeveer iedere eerstejaars mocht voor het eerst gaan stemmen, een minderheid was dit ook daadwerkelijk van plan voor mijn gevoel. En stuk voor stuk gaven ze aan dat ze nog geen flauw benul hadden op welke partij ze gaan stemmen.

Jullie willen een sociaal leenstelsel, wij vechten daartegen

Ook de standpunten van partijen waren niet bekend, zo weet haast niemand dat jullie voor een sociaal leenstelsel zijn. Als ik ze dan uitleg dat wij er voor vechten om studenten niet met een studieschuld de arbeidsmarkt op te sturen dan gelooft men haast niet dat de andere partijen dit laten liggen. Mede daarom hebben wij als CDJA vandaag een petitie gelanceerd om studenten hierop te wijzen en politiek Den Haag wakker te schudden. Mocht je tot inkeer gekomen zijn, teken dan vooral de petitie op handenafvandestufi.nl.

Waarom weten wij de boodschap niet meer op jongeren over te brengen?

Ik denk dat juist wij als politieke jongerenorganisaties ons dit erg moeten aantrekken en de hand in eigen boezem moeten steken. Waarom kunnen wij onze boodschap niet meer op een eenvoudige manier uitleggen aan jongeren? Vaak vervallen wij in moeilijke begrippen, complexe nuanceringen en te breed uitgemeten standpunten. ‘Less is more’ is mij altijd geleerd, en het is verdraaid lastig om het toe te passen merk ik steeds weer. Ik probeer het wel, zo leg ik altijd de verschillen tussen het liberalisme, de christendemocratie en het socialisme uit met een mooie cartoon. Lekker gechargeerd, maar de boodschap komt tenminste wel over.

PvdA wil net zo veel lenen tot je naast Griekenland op het strafbankje zit

Dat zouden we vaker moeten doen, bijvoorbeeld bij de CPB-berekeningen. Nu claimt iedere lijsttrekker dat zijn partij de winnaar is op het punt dat hij ‘oh zo belangrijk’ vindt. Gelukkig lezen de krantenredacties de berekeningen grondig en het oordeel was duidelijk. De PvdA had weer een ouderwets links programma, lekker veel overheid en lenen tot je naast Griekenland op het strafbankje zit. En de VVD was weer lekker snoeihard aan het bezuinigen op mensen die het toch al lastig hebben in onze maatschappij. Ik vind dat wij eerst moeten omzien naar elkaar, en dan pas naar de overheid moeten kijken. En dan blijkt onze cartoon weer actueel.

Succes nog met de campagne!

Groeten,
Arrie

Arrie J.D. Vis (23) is al ruim een jaar landelijk voorzitter van het CDJA. In 2009 werd hij lid van het dagelijks bestuur van de jongerenafdeling van het CDA. Hij heeft een Bachelor International Business Administration aan de Erasmus Universiteit gehaald. Sinds zijn achttiende is hij een actief lid van het CDA en werkt hij in deeltijd bij een grote stadscorporatie. In Rotterdam is hij burgerraadslid voor de deelgemeente Kralingen-Crooswijk.