Feyenoord en Heerenveen uitgeschakeld in Europa League - monsterscore PSV

Feyenoorders kijken toe hoe Vaclav Kadlec een penalty binnenschiet. Foto AP / Petre David Josek

PSV heeft zich vanavond geplaatst voor de Europa League door in eigen huis met 9-0 van Zeta FK te winnen. In de uitwedstrijd won de ploeg van Dick Advocaat al met 0-0-5 van de Montenegrijnse ploeg.

PSV had slechts vijf minuten nodig om een gat te slaan in de defensie van Zeta, dat de eerste drie voorrondes nog wist te overleven. Mathias Zanka Jørgensen stond op de goede plaats bij een kort genomen corner. Peter van Ooijen, die net als doelman Boy Waterman zijn debuut maakte, tekende na twaalf minuten voor 2-0.
Drie minuten later stond Van Ooijen met een assist aan de basis van de eerste goal van Matavz. De Sloveen, die mogelijk vlak voor het verstrijken van de transferdeadline vertrekt naar Benfica, maakte er na een klein halfuur spelen ook 4-0 van. Wijnaldum zorgde met een rake kopbal voor de 5-0 ruststand.

Na rust ging PSV op jacht naar het Europese clubrecord uit 1974 (10-0), maar zover kwam het net niet. Na nog twee goals van Wijnaldum, de derde van Matavz en de tweede van debutant Van Ooijen, wist Zeta in de laatste zeven minuten de ultieme vernedering ternauwernood te voorkomen.

Heerenveen uitgeschakeld

Heerenveen slaagde er vanavond niet in de groepsfase van de Europa League te bereiken. De Friezen verloren in eigen stadion ook de return van Molde FK. Na de 2-0 in Noorwegen volgde ditmaal een 1-2 nederlaag.

Heerenveen verloor vorige week de heenwedstrijd door knullig verdedigingswerk. Het elftal van Marco van Basten toonde zich een slechte leerling, want in het Abe Lenstra Stadion werden wederom grove individuele fouten gemaakt. Na negen minuten in de tweede helft leidde dat tot de 0-1.

De Friezen leden eerst slordig balverlies, waarna verdediger Ramon Zomer ook nog eens kinderlijk eenvoudig werd uitgespeeld. Via de handen van doelman Kristoffer Nordfeldt schoot Inge Berget de openingstreffer binnen. Diezelfde Nordfeldt voorkwam met goed keeperswerk tot viermaal toe de 0-2 van Molde.

De beste man aan Heerenveen-zijde leidde met een blunder alsnog de tweede Noorse treffer in. Nordfeldt verspeelde ver buiten zijn strafschopgebied de bal aan Pate Diouf, die daarna uit een moeilijke hoek binnenschoot.

In de slotfase joeg Heerenveen op een eretreffer, die in de extra tijd gestalte kreeg. Valpoort reageerde attent op een rebound, die ontstond na een afstandsschot van de debuterende Daniël de Ridder.

Ook Feyenoord strandt

Ook Feyenoord is er niet in geslaagd zich te plaatsen. Nadat het duel in eigen huis vorige week in een 2-2 gelijkspel eindigde, verloren de Rotterdammers vanavond met 2-0 van Sparta Praag.Eerder strandde Feyenoord al in de derde voorronde van de Champions League, waarna de ploeg instroomde in de play-offs van de Europa League.

Miguel Nelom was vorige week nog de held van Feyenoord, maar ditmaal leidde hij de nederlaag in. De linksback, die in de Kuip van grote afstand scoorde, veroorzaakte tien minuten na rust met een handsbal een strafschop. Spits Vaclav Kadlec wist vervolgens wel raad met het buitenkansje. Jiri Jarosik deelde even later de genadeklap uit.

Feyenoord stond vooraf voor een loodzware opdracht, maar toch hielden de Rotterdammers aanvankelijk goed stand. Sekou Cissé kreeg namens Feyenoord zelfs de beste kans van de eerste helft, maar de Ivoriaan toonde wederom aan geen echte ‘killer’ te zijn. Hij produceerde slechts een slap schot.

Ook het begin van de tweede helft was voor de bezoekers, die met Daryl Janmaat en Lex Immers kleine kansen onbenut lieten. Aan de andere kant sloeg Sparta Praag wel meedogenloos toe. De maker van de twee Tsjechische goals in Rotterdam, Kadlec, scoorde vanaf de stip. Even later werd zijn ploeggenoot Jarosik bij een corner volledig over het hoofd gezien.

De 2-0 kwam bij Feyenoord aan als een mokerslag. De ploeg van Ronald Koeman ontsnapte nog een aantal keer aan een derde tegentreffer. Zelf lieten de Rotterdammers nog eenmaal van zich spreken, maar Janmaat raakte de paal.

Door de nederlaag verlaat Feyenoord het Europese podium zonder overwinning. De Stadionclub pakte slechts een schamel puntje. Tegen Dynamo Kiev werden twee kleine nederlagen geslikt.

    • Lex Boon