President Senegal wil Senaat afschaffen

De democratie van Senegal wordt alom geprezen als een lichtend voorbeeld voor andere Afrikaanse landen. Maar gisteren liep het democratische blazoen toch een deukje op, toen president Macky Sall voorstelde de Senaat maar af te schaffen. Het geld dat zo vrijkomt kan volgens hem beter worden gebruikt om de slachtoffers van de overstromingen in Dakar te helpen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton was begin deze maand nog vol lof. In haar toespraak op de Universiteit van Dakar prees ze de democratische traditie van Senegal en het verloop van de verkiezingen in maart, toen de autocratische president Abdoulaye Wade zijn nederlaag erkende en de macht overdroeg aan Sall.

„Ik heb besloten onmiddellijk de grondwet te hervormen om de Senaat te ontbinden”, zei Sall gisteren . De middelen die zouden worden gebruikt door dit orgaan – 8 miljard francs (1,2 miljoen euro) – zullen gebruikt worden om een oplossing voor de overstromingen te vinden.”

De maatregel volgt op hevige regenval afgelopen weekend, waardoor de lager geleden buitenwijken van Dakar zijn ondergelopen en zes mensen zijn omgekomen.

Sall erkende het belang van een Senaat voor de democratie, maar zei dat „verlichting van het lijden belangrijker is”. Senegal had bij zijn onafhankelijkheid in 1960 geen Senaat, alleen een parlement en een president. Het orgaan is pas in 1999 in het leven geroepen door toenmalig president Diouf. Zijn opvolger Wade schortte de Senaat op om het in 2007 weer in ere te herstellen.

Overigens zal de maatregel Sall waarschijnlijk alleen maa populairder maken. Voor veel Senegalezen is de Senaat een symbool voor geldverspilling en een instrument van vriendjespolitiek. (AP, BBC)