Poëtisch en humoristisch, wreed en een beetje vreemd

Postcards from the Zoo

Regie: Edwin. Met: Ladya Cheryl, Nicholas Saputra. In: Rialto, A’dam. ****

De Indonesische regisseur Edwin woont tegenwoordig in Amsterdam, waar hij aan de Filmacademie een master volgt. Hij regelde meteen een jaarkaart voor Artis, want Edwin heeft iets met dierentuinen. Dat blijkt ook wel uit Postcards from the Zoo, een sprookjesachtige film over het meisje Lana dat, nadat ze daar door haar vader is achtergelaten, in de dierentuin van Jakarta opgroeit. Eenmaal volwassen volgt ze een mysterieuze goochelaar naar buiten, om te ontdekken dat mensen daar net zo gekooid zijn als dieren. Edwin maakt bijzondere films. Ze zijn fragmentarisch, poëtisch en humoristisch, wreed en een beetje vreemd, want ze sluiten geen compromissen. De titel Postcards from the Zoo duidt daar ook al op: zijn films zijn fragmentarisch en volgen hun eigen logica. Hij verstopt listig commentaar tussen de beelden, maar ook simpele shots van regen op een olifantenhuid zijn ontroerend en adembenemend.

    • Dana Linssen