Paellapan wordt hapjespan

Zoals ik vorige week al uitlegde, kook ik de komende tijd met mijn minst gewaardeerde kookattributen. Door een tijdje ‘out of the box’ te denken, hoop ik hernieuwde waardering voor deze onderschatte verzameling te krijgen en kan ik deze potten en pannen straks een permanent plekje in mijn keuken geven.

In het kader hiervan blies ik de vorige keer mijn muffinvorm nieuw leven in, en deze week is het de beurt aan de paellapan uit Spanje. Dit souvenirtje wordt in mijn huishouden namelijk alleen maar gebruikt voor de bovengenoemde Spaanse rijstschotel en die maak ik niet wekelijks. Zelfs niet maandelijks. Misschien zelfs maar één keer per half jaar. Op z’n hoogst.

Nu heb ik gelukkig ergens opgevangen dat een paellapan, naast stofvanger en ruimtevreter, ook heel goed kan doorgaan voor een alternatieve hapjespan. En dat klinkt toch iets leuker. Om deze bewering te toetsen, maakte ik er deze week een pastagerechtje met inktvis in. En inderdaad, het werkt perfect. Daarom hier het inktvispasta-recept voor iedereen in het bezit van een mediterrane paellapan of de traditionelere hapjespan.

Voor het maken van deze tagliatelle calamari beginnen we met het ontleden van de inktvis. Ik heb voor dit recept kleine pijlinktvisjes gebruikt, maar grotere kunnen natuurlijk ook. Houd het lijfje van de inktvis stevig vast en trek voorzichtig aan het kopje zodat de ingewanden mee naar buiten komen. Maak de binnenkant van de vis goed leeg en verwijder de harde graat. Spoel de inktvis van binnen en buiten schoon en schraap het velletje eraf met een mesje. Snijd de vis vervolgens in ringen.

Snijd de sjalotten klein en hak de knoflook fijn. Halveer de tomaatjes en snijd de courgette in de lengte door de helft en in plakken van ongeveer een halve centimeter. Verhit een flinke scheut olijfolie in een hapjespan en bak hierin op hoog vuur kort de ui en knoflook. Voeg de courgette toe en schep een paar keer om. Voeg na ongeveer drie minuten de inktvisringen toe en bak nog drie minuten. Zet het vuur laag, voeg de tomaatjes toe, bestrooi met peper en zout en knijp er een beetje citroensap overheen. Schep nog een keer door elkaar. Kook de tagliatelle zoals staat beschreven op de verpakking (of meng 4 gram inktvisinkt met het pastadeeg als je het zelf maakt) en meng met de courgette en inktvis. Schenk er nog een beetje olijfolie overheen en naar smaak extra peper en zout. Verdeel over vier diepe borden en garneer met wat fijngesneden basilicum.

    • Stéphanie Versteeg