Twente knokt zich naar groepsfase Europa League - AZ uitgeschakeld

In navolging van PSV is ook FC Twente er vanavond in geslaagd de groepsronde van de Europa League te bereiken. AZ werd, net zoals Feyenoord en Heerenveen eerder vanavond, uitgeschakeld.

FC Twente is er vanavond met veel pijn en moeite in geslaagd om de groepsfase van de Europa League te bereiken. De koploper van de Eredivisie won na een zenuwslopende verlenging met 4-1 van Bursaspor, nadat vorige week in Turkije met 3-1 was verloren. Leroy Fer zorgde er met zijn schot in de 116e minuut voor dat Twente Europees verder mag bekeren.

Twente straalde vanaf het begin het geloof uit de vorige week opgelopen schade te kunnen herstellen. Toch was voor de openingstreffer de hulp nodig van Bursaspor-verdediger Ömer Erdogan, die onnodig hands maakte in het strafschopgebied. Fer haalde vervolgens vanaf de stip de trekker over.

Vlak voor rust leek het Europese avontuur voor Twente, dat dankzij het Fair Play-klassement een ticket verdiende, toch te eindigen. Sebastian Pinto stond aan het eind van een mooie Turkse aanval en zorgde voor de gelijkmaker.

Trainer Steve McClaren greep in met het inbrengen van Wesley Verhoek en Felipe Gutierrez voor Willem Janssen en Dmitry Bulykin. Vooral de Chilleen Gutierrez maakte het vertrouwen waar. Na voorbereidend werk van Dusan Tadic zorgde hij voor de 3-1. Robbert Schilder had Twente een minuut eerder op voorsprong gezet.

Na de tweede gele kaart voor Mickaël Chrétien mocht Twente met een mannetje meer aan de verlenging beginnen. De tukkers kregen vervolgens kans op kans, maar pas vier minuten voor tijd viel de bevrijdende treffer. Na een ingestuurde vrije trap van Tadic schoot Fer Twente naar de groepsfase.

Ploeg van Hiddink gooit AZ hardhandig uit Europa League

In navolging van Heerenveen en Feyenoord is ook AZ er niet in geslaagd de groepsfase van de Europa League te bereiken. In eigen huis verloren de Alkmaarders met 5-0 van Anzhi Makhachkala, de Russische ploeg met Guus Hiddink als coach. In de eerste wedstrijd verloor AZ al met 1-0.

Feitelijk stond AZ al na zestien minuten voor een onmogelijke opgave. De Nederlandse Marokkaan Boussoufa opende op schitterende wijze de score, waardoor AZ voor een vervolg in Europa driemaal moest scoren. Met de goal van superster Eto’o in de blessuretijd van de eerste helft verdween ook het laatste sprankje Alkmaarse hoop.

In een soort alles-of-niets-poging trachtte AZ na rust nog het tij te keren, maar het bleek vergeefse moeite. Spits Jozy Altidore toonde vier minuten na rust niet de scherpte die hij in de eerste wedstrijden van de Eredivisie wel had.

Altidore’s vervanger Ruud Boymans was wat koelbloedigheid betreft geen verbetering. De lange aanvaller kreeg tussen de 68e en 71e minuut drie kansen, maar Boymans slaagde er niet in een treffer te produceren. AZ verdiende een eretreffer, maar het was juist Anzhi dat de score opvoerde.

Spits Lacina Traoré, de maker van het enige doelpunt in Rusland, bleef tussen drie AZ’ers knap op de been en passeerde doelman Esteban. De AZ-doelman moest later nog tweemaal de bal uit zijn doel vissen. Na de knappe kwartfinaleplaats van vorig seizoen werd AZ nu al in een vroeg stadium verlost van zijn Europese besognes.

Twee Nederlandse clubs bij de loting

Met Twente en PSV zitten er vrijdag twee Nederlandse clubs in de koker bij de loting voor de groepsfase. Naast AZ werden Feyenoord en Sc Heerenveen vanavond ook in de play-offs uitgeschakeld. Vitesse sneuvelde al in een eerder stadium.