Onsmakelijk

Zanger Bennie Jolink van de Achterhoekse popgroep Normaal maakte een schilderij waarop Geert Wilders, Adolf Hitler en Anders Breivik staan afgebeeld. PVV-leider Geert Wilders reageerde meteen: „Te walgelijk voor woorden.” Dat maakte nieuwsgierig naar het kunstwerk dat inmiddels op het internet circuleerde. Dat viel niet tegen, je kunt zien dat Jolink een paar jaar op

Zanger Bennie Jolink van de Achterhoekse popgroep Normaal maakte een schilderij waarop Geert Wilders, Adolf Hitler en Anders Breivik staan afgebeeld. PVV-leider Geert Wilders reageerde meteen: „Te walgelijk voor woorden.”

Dat maakte nieuwsgierig naar het kunstwerk dat inmiddels op het internet circuleerde. Dat viel niet tegen, je kunt zien dat Jolink een paar jaar op de kunstacademie heeft gezeten. Vooral de hoofden van Hitler en Breivik waren goed getroffen, de mond van de heer Wilders minder. Die stond gewoon scheef, dat zou ik ook niet leuk vinden. Anderzijds: Geert Wilders is wel eens minder florissant afgebeeld en dat went ook, kan ik uit eigen ervaring vertellen. Zelf word ik bij herhaling aangesproken op het fotootje boven deze column, bijna nooit in positieve zin. Vorige week nog vond een lezer mijn hoofd te onsmakelijk voor bij het ontbijt.

Waar Jolink wel de mist in gaat: van die hakenkruisvlag linksboven klopt helemaal niets. Broddelwerk, de pootjes scheef, niet zoals het hoort. Conclusie: jammer van de details, maar voor een amateur – we mogen aannemen dat hij het erbij doet – heel aardig, een zeven.

In het bijbehorende manifest dat Bennie op de website van Normaal plaatste om stelling te nemen tegen ‘het hand over hand toenemende populisme’ was ik dan weer wat minder geïnteresseerd. Jolink noemt Wilders een ‘klootzak’ en ‘een trieste Venlose Blondie’, geen originele visie. Zijn plan om de ministeries van ‘Ontwikkelingshulp’, Defensie en Economie om te vormen tot een soort ministerie van Hulp vond ik daarentegen ontroerend en lief.

Een echt Achterhoeks plan zou ik haast zeggen, want het is daar goed volk. Omdat er behalve Bennie Jolink – en, okee Guus Hiddink dan – geen intellectuele of bekende Achterhoekers bestaan, wordt de voorman van Normaal nogal eens naar voren geschoven als het over Achterhoekse zaken gaat. Een kwestie van botte pech.

In een programma van WNL zag ik Bennie Jolink ooit voorbijkomen in jagers-outfit. Hij schoot met een buks op hazen en konijnen. Hij raakte de beesten wel, maar niet goed genoeg. Ze renden bloedend weg. Wat volgde was een met godverdommes doorspekt betoog over de plezierjacht. Hij was tegen, maar ook voor. Boeren en Achterhoekers – want dat was voor hem hetzelfde – mochten wel jagen. Dan was je ermee opgegroeid, wist je wat je deed en dat was dan goed voor de natuur.

Wat Bennie Jolink doet, schrijft, schildert en zegt, snap je alleen als je zelf Bennie Jolink bent. In de Achterhoek noemen ze dat Normaal.

    • Marcel van Roosmalen