Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Omstreden Nederlands vissersschip ondanks Greenpeace aangemeerd in Australië

De Nederlandse supertrawler Margiris. Foto Flickr / CC BY 2.0 Free Photos

Greenpeace is er ondanks acties niet in geslaagd een Nederlandse vistrawler te weerhouden van aanmeren in de haven van Port Lincoln in Australië. Actievoerders probeerden vanuit rubber bootjes tevergeefs te voorkomen dat een loods aan boord van het omstreden vissersschip Margiris kwam. Dat zei een woordvoerder van Greenpeace op Radio 1.

De bemanning van de trawler, een vissersschip met trechtervormig net, wil in de haven een vergunning afwachten om achttienduizend ton vis in Australische wateren te vangen. Vorige week werd het schip middels een motie nog geweerd door de Australische staat Tasmanië. De federale overheid is verdeeld en moet nog een besluit nemen.

Senatoren van de staat zeiden dat het schip kan worden tegenhouden door lokale havens te vragen het schip niet aan te laten meren. Het schip zou volgens Greenpeace in eerste instantie naar Devonport varen.

“Maar de onrust is daar intussen zo groot dat de supertrawler heeft besloten uit te wijken naar een afgelegen haven in Zuid-Australië.” - campagneleider Pavel Klinckhamers.

In juni probeerden actievoerders van Greenpeace in Nederland te voorkomen dat het schip vertrok uit IJmuiden, onder meer door aan de trossen te hangen. Duikers zetten de schroef vast met een ketting. Na een week verwijderde de politie de actievoerders. Schepen als de Margiris zoeken volgens Greenpeace steeds een nieuw gebied op om leeg te vissen.

Europese politici zouden te weinig doen om dit tegen te gaan. “Wij verwachten dat de Australische overheid meer daadkracht toont dan Europa en geen vergunning afgeeft”, zegt Klinckhamers.