Ode aan New York

Richard Rijnvos: Uptown/Downtown

klassiek ****

Twee orkestwerken van Richard Rijnvos vormen samen een ode aan New York, een stad die voor de componist orde en chaos belichaamt – en dat is te horen. De uitvoering door het Radio Filharmonisch Orkest en de Radio Kamer Filharmonie is voortreffelijk. NYConcerto, bekroond met de Toonzettersprijs 2008, begint alsof er geen tijd te verliezen is en houdt dat tempo een half uur vol. Rijnvos’ toontaal is hier dwingend en jachtig en tegelijkertijd lichtvoetig en dansant, doorweven met flarden jazz van Gershwin en Thelonius Monk en een knipoog naar Ives. De vitaliteit van de solopartij, door John Snijders met branie en souplesse vertolkt, zorgt voor voortdurende spanning en variatie.

De drie Manhattan Square Dances voor twee identieke orkesten zijn in vergelijking harder en rauwer van klank en hebben een hortend en stotend karakter. In elkaar geritst vormen beide werken de cyclus Uptown|Downtown, waarvan het NYConcerto de oneven plaatsen inneemt. In deze volgorde ontstaat een effectieve afwisseling tussen de verschillende stijlregisters, die ten slotte versmelten in de wervelende finale van Union Square Dance.

    • Joep Stapel