Morsi arriveert in Teheran - ‘Iran wil laten zien dat het niet alleen staat’

De weerspiegeling van het logo van de top van niet-gebonden landen in Teheran. Het is de zestiende keer dat Iran de top organiseert. Foto Reuters / Amir Kholousi

President Mohammed Morsi kwam vanochtend aan in Teheran voor de door Iran georganiseerde top van niet-gebonden landen. Het is de eerste keer sinds 1979 dat een Egyptische leider Iran bezoekt.

Egypte draagt tijdens deze bijeenkomst het voorzitterschap over aan Teheran, schrijft persbureau AP. Beelden van de Iraanse staatstelevisie laten een hartelijk ontvangst zien van Morsi door de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. In 1979 verbrak Iran alle diplomatieke relaties met Egypte, toen de Egyptische president Anwar El Sadat een vredesakkoord sloot met Israël. Sinds de Islamitische revolutie beschouwt Iran Israël als aartsvijand.

Iran wil laten zien dat het niet alleen staat

Meer dan honderd landen schuiven aan bij de top in Teheran. Iran heeft een ambitieuze agenda, waaronder een overleg om de crisis in buurland Syrië te bezweren. Daarnaast wil Ahmedinejad de top gebruiken om de aantijgingen dat zijn regime werkt aan kernwapens te weerleggen.

Volgens correspondent Thomas Erdbrink wil Iran met de top bewijzen dat het ondanks een isolement opgelegd door de internationale gemeenschap, niet alleen staat. Zo schreef hij gisteren in NRC Handelsblad. Erdbrink:

‘Voor Iran, dat de afgelopen jaren steeds meer in de hoek is gedreven door Amerikaanse financiële sancties en een Europese olieboycot, is de top een uitgelezen gelegenheid de 120 landen die lid zijn van de beweging te laten zien dat het niet geïsoleerd is. Integendeel, zo zeggen Iraanse leiders, juist aartsvijanden Amerika en Israël staan alleen. „Wij worden gesteund door 120 landen”, zei de Iraanse onderminister Mehdi Ahkoundzadeh gisteren tevreden op een persconferentie. „Dat is de meerderheid van de wereld.”’

    • Hans Klis