Miltvuur in Zuid-Siberië

A veterinarian hoses a car with disinfectant to prevent the spread of anthrax near the village of Druzhba in Russia's Altai region August 29, 2012. One person died and 10 more were hospitalised following an outbreak of the disease in the village on Tuesday, local media reported. REUTERS/Andrei Kasprishin (RUSSIA - Tags: ANIMALS HEALTH)
A veterinarian hoses a car with disinfectant to prevent the spread of anthrax near the village of Druzhba in Russia's Altai region August 29, 2012. One person died and 10 more were hospitalised following an outbreak of the disease in the village on Tuesday, local media reported. REUTERS/Andrei Kasprishin (RUSSIA - Tags: ANIMALS HEALTH) REUTERS

In Zuid-Siberië, vlakbij het plaatsje Druzhba, desinfecteert een dierenarts een vierkante vintage Lada. Dat is nodig, omdat er in het gebied een uitbraak is van miltvuur, ook wel bekend als anthrax. Door deze bacteriële infectie is zeker één persoon overleden en zijn ten minste dertien mensen ziek geworden.

Door de destructiewet en andere strenge hygiëneregels komt miltvuur in Nederland amper meer voor. In de laatste 36 jaar, sinds de ziekte aangifteplichtig is, zijn er in Nederland slechts zeven gevallen van miltvuur bij mensen gemeld. Maar in landelijk uitgestrekte gebieden in de rest van de wereld is er nog regelmatig sprake van uitbraken. Zo zijn in het Zuid-Afrikaanse Kruger National Park op dit moment zeker dertig roan-antilopen besmet met miltvuur.

Meestal wordt de bacterie door mensen opgelopen door contact met (dode) dieren of het eten van onvoldoende verhit besmet vlees.

Het gevaar van de miltvuurbacterie varieert. Veel mensen krijgen slechts zwarte plekjes op hun lichaam die vaak vanzelf weer verdwijnen. Ernstiger wordt het als de bacterie in het darmkanaal terechtkomt. Dan is er zeker 40 procent kans dat de besmette persoon de infectie niet overleeft. Sporen die worden ingeademd, zijn veruit het gevaarlijkst. Dan kan een acute longontsteking ontstaan die zeer moeilijk te bestrijden is en in negen op de tien gevallen tot de dood leidt.