Lichte Rodriguez verrast met sterke tijdrit in Vuelta

Joaquim Rodriguez behield na de tijdrit verrassend zijn leiderstrui in de Vuelta. De kleine klimmer bleef favoriet Alberto Contador welgeteld één seconde voor.

De Spaanse wielrenner Joaquim Rodriguez kon het zelf nauwelijks geloven. Hij, ooit in alles het tegendeel van een tijdritspecialist, was gisteren als zevende geëindigd in de enige lange tijdrit van de Ronde van Spanje. Sterker, hij had tegen alle verwachtingen in de leiding behouden in het algemeen klassement. Met één luttele tel voorsprong op landgenoot Alberto Contador, zestien seconden op de Brit Chris Froome en 59 seconden op de derde Spanjaard, Alejandro Valverde. „Ik ga deze dag nooit vergeten”, sprak Rodriguez (33). „Mijn tijdrit was echt spectaculair.”

Nauwelijks 55 kilo weegt de 1.70 meter lange Rodriguez, de ideale bouw voor korte en steile beklimmingen. Hoe steiler hoe beter, bleek dit jaar bij zijn zege in de Waalse Pijl en eerder bij talloze ritzeges bergop. Maar in tijdritten, langdurige inspanningen op de macht, verprutste het Spaanse vlieggewicht jarenlang zijn kansen op winst in grote rondes. Hij verloor er met minuten tegelijk. Zo was hij in 2010 in de Ronde van Spanje niet opgewassen tegen de Italiaan Vincenzo Nibali en werd hij vorig jaar in de eerste tijdrit direct kansloos vermalen door de Britse tijdritspecialisten Chris Froome en Bradley Wiggins.

Gisteren won de Zweedse specialist Frederik Kessiakoff de tijdrit over 39,4 kilometer. Op hem verloor Rodriguez nog wel 1.16 minuut, maar ten opzichte van zijn tegenstanders in het algemeen klassement bleef het verlies beperkt. Ook al omdat het parcours in zijn voordeel was, met een lange klim van de derde categorie halverwege het parcours.

Rodriguez koos na overleg met de leiding van zijn Russische ploeg Katjoesja voor een rustige start. Hij verloor na 13 kilometer al 39 tellen ten opzichte van zijn voornaamste concurrent Contador. In het vervolg van de tijdrit kwamen daar amper nog 20 tellen bij. Op de matig dalende Froome en Valverde won Rodriguez in het tweede deel zelfs wat tijd terug. Zo bleef de rode leiderstrui van hem. „Het is heel belangrijk dat ik de leiding heb behouden, ook al is het maar met één seconde voorsprong en staan heel gevaarlijke renners vlak achter me.”

Tot nu toe zijn de eerste vier van deze Vuelta aan elkaar gewaagd. Direct achter hen verstevigde Robert Gesink gisteren zijn vijfde plaats in het klassement. De Rabokopman moest een snelle start bekopen, maar herstelde zich aan het slot. Zijn ploeggenoten Laurens ten Dam en Bauke Mollema handhaafden zich op de plaatsen negen en tien. Vandaag ligt de aankomst van een vlakke rit bovenop een steile ‘muur’ aan de finish. Vanaf zaterdag volgen drie zware ritten met aankomst bergop. Rodriguez zal er naar uitkijken.