Kortkolom economie

Antony Jenkins wordt topman Barclays

Londen. De Britse bank Barclays heeft vanochtend Antony Jenkins benoemd als bestuursvoorzitter. Hij is de opvolger van Bob Diamond, die vorige maand opstapte nadat bleek dat de bank betrokken was bij pogingen rentestandaarden te manipuleren. De 51-jarige Jenkins is hoofd van de afdeling die zich bezighoudt met consumenten en kleine bedrijven. Hij moet het imago van Barclays redden, maar zijn benoeming komt op een moment dat de problemen bij Barclays verre van voorbij zijn. Gistermiddag werd bekend dat de bank wordt onderzocht door de Serious Fraud Office. Barclays zou op het hoogtepunt van de financiële crisis – toen het noodkapitaal probeerde in te zamelen – betalingen hebben gedaan aan een investeringsmaatschappij in Qatar. (NRC)

Rode cijfers Grontmij na tweede kwartaal

Rotterdam. Grontmij heeft een lastig tweede kwartaal achter de rug waarin bijzondere posten het resultaat in het rood drukten. De vooruitzichten voor het gehele jaar werden licht naar boven aangepast. Dat meldt het ingenieursbureau vandaag. Grontmij boekte in het tweede kwartaal een omzet van 226,8 miljoen euro, tegen 232,0 miljoen euro een jaar eerder. De 2,2 procent lagere omzet wijt het bureau vooral aan een omzetkrimp in Frankrijk nadat een groot contract afliep. Het ingenieursbureau kende in het tweede kwartaal voor 7,9 miljoen euro aan bijzondere posten, vooral als gevolg van het reorganisatieplan en een claimemissie. Hierdoor zakte het nettoresultaat naar een verlies van 12,1 miljoen euro, terwijl vorig jaar nog een nettowinst van 2,4 miljoen euro werd geboekt. (Novum)