Kortkolom buitenland

Morsi haalt uit naar repressief bewind Syrië

Teheran. - Op de top van Niet-Gebonden Landen in Teheran heeft de Egyptische president Morsi vanochtend uitgehaald naar „het onderdrukkende bewind” in Syrië. Tijdens Morsi’s toespraak over de Arabische lente en „de huidige revolutie in Syrië” liep de Syrische delegatie de zaal uit. Iran, gastheer van de top, geldt als bondgenoot van de Syrische president Assad. Eerder deze maand stelde Morsi overleg voor Syrië tussen zijn land, Iran, Saoedi-Arabië en Turkije. (AFP)

Ophef Duitsland over nieuwe euthanasiewet

Rotterdam. - De Duitse minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) wil alleen commerciële hulp bij zelfdoding strafbaar stellen. Naaste familieleden of mensen die een nauwe band hebben met iemand die een einde aan zijn leven wil maken (dat kunnen ook artsen zijn), kunnen volgens het voorstel voor hulp bij zelfdoding niet bestraft worden. Ze heeft daartoe gisteren een wetsvoorstel ingediend, ondanks zware kritiek van haar christen-democratische coalitiegenoten en artsenorganisaties. Door alleen voor hulp uit geldmotieven in het strafrecht een uitzondering te maken, wordt volgens critici de weg vrijmaakt voor meer gevallen van vrijwillige euthanasie. (NRC)

Doden bij mijnexplosie in zuidwesten China

Peking. - Bij een gasexplosie in een kolenmijn in het zuidwesten van China zijn zeker negentien kompels om het leven gekomen. Achtentwintig zitten nog vast. De ontploffing was woensdagavond in de provincie Sichuan. Door verscherpt toezicht hopen de autoriteiten het aantal ongelukken in de Chinese mijnen te verminderen. Vorig jaar kwamen 1973 mijnwerkers om, 19 procent minder dan in 2010. De overheid kondigde vorige week aan meer dan zeshonderd kleine kolenmijnen te zullen sluiten. (AP).

Australië speurt naar vermiste asielzoekers

CANBERRA. - Australische en Indonesische marineschepen zoeken ten zuidwesten van Java naar meer dan 140 mensen die worden vermist nadat een boot met asielzoekers is gezonken. De bemanning van een vrachtschip heeft zes Afghaanse mannen gered, die na het ongeluk bijna 24 uur in het water hadden gelegen. Volgens de Australische minister van binnenlandse zaken Jason Clare proberen mensensmokkelaars nog zoveel mogelijk mensen op boten naar Australië te zetten voordat in september in Nauru een opvangkamp wordt geopend. (AP)

Rabbijn op straat aangevallen in Berlijn

BERLIJN. - Een rabbijn is met verwondingen aan zijn hoofd opgenomen in een ziekenhuis in Berlijn nadat hij door een groep jongeren van Arabische komaf was aangevallen. De man liep met zijn dochtertje op straat toen een van de jongeren hem benaderde met de vraag: ‘Ben je een jood?’ Vervolgens sloegen de jongen en drie anderen de man diverse malen, en bedreigden zijn dochtertje. (AP)

Journalist weg na foute uitspraak over Romney

NEW YORK. - Bureauchef David Chalian van Yahoo News in Washington is ontslagen omdat hij dinsdag voor een open microfoon zei dat Mitt Romney en zijn vrouw „het geen enkel probleem vinden om een feestje te houden terwijl er zwarte mensen verdrinken” . Hij zei dat vlak voor het begin van de live uitzending van de Republikeinse conventie in Florida. De opmerking sloeg op verwachte dreiging van orkaan Isaac voor de stad New Orleans. (AP)