Koken tussen de tramrails

None

Een idioot uit Nederland stelde Duitse technici voor om een ei te bakken tussen tramrails. De Duitsers, die werken voor de Canadese vliegtuig- en treinfabrikant Bombardier, vonden het niet vreemd. Ze hadden zelf een blik ravioli tussen de rails gezet en dachten dat het zo heet zou worden dat het zou ontploffen. Het werd warm, niet heet.

Experimenten met inductie. Bij Augsburg, ten noordwesten van München, rijdt een tram op inductie. Tussen een proefrondje rails liggen spoelen waar stroom doorheen gaat, heen en weer. In de tram erboven veroorzaakt dat onrust die wordt omgezet in elektrische energie waarop de tram rijdt. Koken op inductie gaat ook zo. In een pan van staal. Moleculen in de pan botsen tegen elkaar en worden heet. Met een conservenblik kan het ook. Dat een blik ravioli niet ontploft en een ei in een stalen koekenpan niet bakt op de Augsburgse tramrails, komt doordat het magnetisch veld tussen de rails over een groot oppervlak verspreid zijn werk doet. Een inductiekookplaat werkt alleen precies onder de pan.

Misschien kan het later in Lommel, België. Koken op straat. In Lommel ligt een netwerk onder een stuk wegdek. Ook een proef met inductie. Elektrische voertuigen kunnen hun energie eruit halen. Batterijen worden geladen als het voertuig stilstaat boven de spoelen. Maar het is de bedoeling, ware sensatie, dat het ook kan tijdens rijden.

Intussen in de keuken. De bouwer van een revolutionaire nieuwe inductiekookplaat met hersens (sensoren) staat paf van wat een verslaggever van NRC Handelsblad ermee flikt. Er werd hier eerder over verteld en lang niet alles. Een pakje boter bijvoorbeeld ziet de kookplaat aan voor een pannetje. Maar gelukkig, als we de boter in het pakje willen opwarmen, zegt het display dat dit kookgerei niet voor inductie geschikt is. Boter in blik gaat wel.

Ongeloof bij Siemens over ons verslag (in de krant van 26 juli en 2 augustus). In het hoofdkantoor in München worden ze geëvalueerd, zegt Siemens Nederland, die een monteur stuurde om te kijken of er iets aan deze ene kookplaat in het bijzonder mankeert, of aan de kok. ‘Technisch geen afwijkingen kunnen constateren’, staat in het rapport van de monteur.

Op de kookplaat kan op elke plek een pan van elke afmeting worden gezet. Sensoren kijken waar hij staat en hoe groot hij is. Dan worden spoelen met een doorsnee van 18 centimeter onder de pan in de kookplaat aangezet. Maar of het werkelijk een pan is weten de sensoren niet. Dat heeft voordelen. Boter klaren in glas kan. Het glas op een los plaatje staal op de kookplaat. Spectaculair gezicht, ontploffende stoombellen.

    • Wouter Klootwijk