Kies kort

min 8!

Wat zijn we toch volatiel, dezer dagen: opeens verliest de SP 8 zetels in een van de vele peilingen, dit keer die van GfK/EenVandaag. De SP zakt naar 30 zetels. De VVD zakt ook, maar minder: van 35 naar 33. Andere scores: PvdA 21 (+4), PVV 18 (+3), D66 14 (+2) en CDA (13, net als vorige week). Roemer baalt ervan, maar hij laat zich niet gek maken, zei hij tegen RTL4. „Misschien ben ik te aardig en te lief geweest in de debatten. Maar laten we niet overdrijven: we hebben nu 15 zetels in de Kamer, we staan op een verdubbeling. Hallo!”

Dát er 12 september gestemd wordt zal bij bijna iedereen bekend zijn, maar verrassend veel Nederlands hebben maar een vaag idee waarvoor. Van de 1.000 mensen die TNS Nipo ondervroeg weet bijna de helft niet wat een coalitie is. Van de vrouwen en jongeren weet de helft niet dat de Tweede Kamer wetten maakt, en 28 procent weet zelfs niet dat de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn

„Ik vind het onbeleefd naar de kiezer om vóór de verkiezingen te praten over coalities.” Dat vindt Mark Rutte. De VVD-lijsttrekker zei dit gisteren in Enschede, waar hij op campagne was.

Emile Roemer (SP) domineert het campagnenieuws (nog steeds). Hij werd het meest genoemd door digitale media (weblogs, nieuwssites). Databank LexisNexis turft hoe vaak politici en thema’s genoemd worden. Van der Staaij (SGP) kwam afgelopen week wat omhoog, door zijn uitspraken over abortus

Top-10 van politici die de afgelopen week het meest genoemd werden in de media, in procenten