Je tenen breken mag niet op Spelen

Gehandicapte sporters die opzettelijk hun tenen breken, testikels afknijpen, op punaises of andere scherpe voorwerpen gaan zitten, hun blaas extreem laten vollopen of de rolstoelriem extra hard aansnoeren om hun prestatie te verbeteren. Het lijkt bizar, maar het gebeurt. Het heet boosting, vormen van ‘doping’ die vanaf vandaag, de eerste dag van de Paralympics in Londen, door het internationaal paralympisch comité (IPC) zijn verboden.

Met boosting prikkelen sporters met een dwarsleasie – bij geamputeerden werkt het niet – hun zenuwstelsel om een adrenalinestoot te activeren. Vanwege hun lage bloeddruk missen zij het automatisme dat bij inspanningen de bloeddruk en de hartslag automatisch omhoog gaan. Met boosting proberen zij dat proces te forceren.

Maar boosting is niet zonder gevaar. Het kan in het uiterste geval tot een beroerte of een hartinfarct leiden. Mede om die reden heeft het IPC boosting verboden, al zijn er vraagtekens over de handhaving. Sporters met een hartslag boven de 180 per minuut krijgen op medische gronden een startverbod. Zij worden niet voor de rest van de Paralympics uitgesloten, omdat daarvoor de juridische grondslag ontbreekt.

Over de mate waarin aan boosting wordt gedaan bestaat onduidelijkheid. Onderzoek bij de Paralympics in Peking (2008) heeft aangetoond dat 17 procent van de sporters met een dwarslaesie zich aan die methodes heeft bezondigd. Maar deskundigen denken aan een hoger percentage: zeker meer dan 30 procent.

De veertiende editie van de Paralympics beleefde gisteravond in een volgepakt Olympisch Stadion zijn openingsceremonie. Net als bij de Olympische Spelen, een maand geleden, was het een spektakelstuk met de Britse koningin Elizabeth als eregast. Elf dagen strijden zo’n 4.200 gehandicapte sporters uit 174 landen in 502 medailleonderdelen in twintig takken van sport.

De Nederlandse ploeg bestaat uit 91 sporters. De doelstelling is het winnen van 23 medailles, één meer dan vier jaar geleden in Peking. Boegbeeld van Nederland is rolstoeltennisster Esther Vergeer, die voor de vierde opeenvolgende keer goud in het enkelspel kan winnen.

    • Henk Stouwdam