Ivo Opstelten, reëel optimist

NOVUM33: OPSTELTEN SCHILDERDE 1E SAFETY SPOT:BREDA;15AUG2012-Minister Ivo Opstelten heeft heden middag voor het oog van de vaderlandse pers in Breda de 1e Safety Spot voor een pinautomaat geschilderd.Novum/evda/str.Erald van der Aa Novum ERALD VAN DER AA

Twee jaar geleden, op 27 augustus 2010, gaf Ivo Opstelten een persconferentie. Ivo, presentator van TROS RegelRecht, lichtte in zijn rol als informateur de gang van zaken toe over het te vormen kabinet van VVD, CDA en PVV.

Het had die dag flink geregend en hij was gematigd positief over de kansen voor het nieuwe kabinet. Hij zei: „Is er een garantie op succes? Nee. We hebben met elkaar echt nog wel een paar hobbels te nemen. [...] Maar u kent mij als een reëel optimistisch mens.”

Reëel optimistisch, waren we allemaal maar zo.

Op 14 oktober werd Ivo dan eindelijk minister van Justitie in het beloofde kabinet. Dat was mooi, want ik heb mijn ministers graag reëel optimistisch. Een jaar later stond hij dan ook als reëel optimistische minister in snackbar Hap Snap om zijn nieuwe middel in de strijd tegen de snackbarovervaller te lanceren: de kluis met het tijdslot. De omzet, zo legde Ivo uit, gaat in de kluis met pincode en tijdslot. Mocht de overvaller de snackbareigenaar de code ontfutselen, dan duurt het nog minstens een half uur voordat de kluis opengaat. En dat zal menig overvaller te gortig zijn, zei Ivo. Hij gaf zo’n driehonderd snackbarhouders een kluis, plus een sticker voor op het raam.

Het aantal overvallen op horecagelegenheden steeg in 2012 van 149 naar 170.

Máár: de omzet in de horeca ook. Want wat doe je als overvaller, met je lijf vol adrenaline, terwijl je op een openspringend kluisje staat te wachten? Een patatje mayo en een shaslick bestellen, uiteraard.

Op snack-nieuws.nl staat trouwens vermeld dat een snackbarhouder in Gelderland twee overvallers heeft verjaagd door kokendheet frituurvet op ze te gooien.

Een Fredje Teeven speciaal, zeg maar.

Bij deze reëel optimistische maatregelen is het niet gebleven. Op bovenstaande foto schildert Ivo Opstelten een gele halve cirkel rond een pinautomaat op straat. Een zogenoemde ‘Safety Spot’. De bedoeling is dat mensen buiten deze cirkels blijven staan. Vormen van criminaliteit als meekijken tijdens het invoeren van pincodes en straatroof worden dan moeilijker, aldus Ivo.

Ook ik ben een reëel optimistisch mens. Dit systeem werkt ook op Koninginnedag, als mensen met tape de straat afbakenen om hun kleedje neer te leggen – dus waarom niet bij een pinautomaat? Je zou ook een half uur de tijd kunnen nemen om te pinnen, dat zal menig overvaller evengoed te gortig zijn.

In het VVD-programma valt overigens te lezen dat er meer blauw op straat komt.

Het wordt een kleurrijk seizoen.

    • Jan Jaap van der Wal