ING verkoopt Canadees onderdeel, staatssteun bijna terugbetaald

Door het afstoten van ING Direct is ING in staat de staatssteun terug te betalen. Foto Flickr / Neal Jennings

ING heeft een akkoord bereikt over de verkoop van ING Direct Canada aan de Canadese Scotiabank, de op twee na grootste in het land. Met de verkoop is een bedrag van omgerekend 2,5 miljard euro in contanten gemoeid, zo maakt ING vanochtend bekend. De bank hoopt na belasting nog 1,1 miljard euro over te houden.

Begin dit jaar werd op last van de Europese Commissie al de verkoop van ING Direct VS afgerond voor bijna 7 miljard euro. De 10 miljard die ING in oktober 2010 aan staatssteun ontving kan nu helemaal worden afgelost. Er stond nog 3 miljard aan lening en 1,5 miljard aan rente open. De verkoop van ING Direct Canada heeft niet op last van de Europese Commissie plaatsgevonden, meldt het Financieele Dagblad.

De verkoop van internetbank ING Direct Canada past binnen de strategie van ING om meer focus aan te brengen binnen de groep en versterkt de kapitaalpositie: de verkoop een positieve impact op de core Tier 1 ratio. Ook ING Direct UK staat op de nominatie voor verkoop.

Voor de 1.100 werknemers en de 1,8 miljoen klanten die momenteel aangesloten zijn bij de ING Direct Canada, genoteerd binnen de top-tien van banken in het Noord-Amerikaanse land, verandert er niets. Alvorens de verkoop kan worden afgerond, naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar, moeten toezichthouders nog akkoord gaan.

    • Jules Seegers