ING Direct Canada verkocht aan BoNS

ING Groep verkoopt de internetbank ING Direct Canada voor 3,1 miljard Canadese dollar (2,5 miljard euro) aan de Bank of Nova Scotia, de derde bank van Canada.

Dat hebben de twee concerns gisteren na het sluiten van de beurzen verklaard. ING zette de Canadese dochter, die beschikt over 30 miljard dollar aan tegoeden van 1,8 miljoen klanten, te koop om kapitaal op te halen als deel van een reorganisatie.

De bank-verzekeraar stoot een aantal buitenlandse onderdelen af om de Nederlandse staat terug te kunnen betalen voor de redding tijdens de financiële crisis van 2008. De verkoop van ING Direct Canada zal naar verwachting 1,4 miljard dollar aan kapitaal vrijmaken, aldus ING.

ING Direct Canada, gevormd in 1997, is in omvang de achtste bank van Canada, met activa ter waarde van 40 miljard Canadese dollar en 1.100 werknemers. Het biedt spaarrekeningen met hogere rentes dan de traditionele banken.

Behalve enkele ‘ING Direct Café’s’ heeft ING Direct geen filialen, maar levert het bankdiensten via internet en telefoon. „We erkennen het succes”, zei Rick Waugh, bestuursvoorzitter van Scotiabank. „We zijn van plan om dit model te houden na de overname, en ING Direct te handhaven als een bedrijf op zichzelf, met zijn eigen merk.”

    • Frank Kuin