Het debat de battle

Goedenavond dames en heren en welkom bij dit zevenentwintigste lijsttrekkersdebat alweer, Het Debat: De Battle, in samenwerking met Ik Hou van Holland, De Slimste en Wipe Out. Mijn naam is Fetsy Westy en dit hier is mijn collega Flimsy Mingly. Dertien lijsttrekkers nemen het hier vanavond tegen elkaar op, wij stellen ze niet aan u voor, want zelf zijn wij veel belangrijker.

- Wat gaan we doen? Wel, ook wíj hebben Hilversum vergeefs afgezocht naar iemand die weet wat debatteren eigenlijk is, en dus maken we er maar gewoon een malle kermis van met als enige criterium de kijkcijfers.

- Want dát is democratie!

- Dus we gaan weer véél door elkaar heen praten…

- Over stellingen die geen stellingen zijn…

- Waarbij wij soms zelf ook meedoen. Want wij zijn dan misschien slechts scheidsrechters…

- Wij trappen zelf ook graag een balletje mee!

- Ik heb daarbij een sterke voorkeur voor Haagse veteranen van het mannelijke geslacht…

- Terwijl ík dan weer een duidelijk waarneembare partijvoorkeur heb.

- En samen hebben wij een nauw verholen dedain voor politici in het algemeen. Want wij hebben gezien hoe de worst gemaakt wordt en geloof ons, dan hoef je niet meer.

- Maar voor we gaan beginnen kijken we nog even naar de partijprogramma’s. Het CPB heeft de verschillende plannen nagerekend, maar zij gaan daarbij slechts tot het jaar 2040. Met het huidige gemiddelde is dat slechts veertien kabinetten vooruit, en dat vonden wij toch eigenlijk wel een beetje kort, en dus hebben wij prognoses laten maken tot het jaar 2100.

- En omdat over die termijn echt helemáál niets zinnigs meer te voorspellen valt, hebben wij dat laten doen door niemand minder dan, geef haar een hartelijk applaus, Britt Dekker!

- Hallo Britt! Welkom.

- Kaigaaf! Fakking vet!

- Vertel, hoe was dat om al die programma’s te lezen?

- Fakking vet! Kaigaaf! Gelukkig heeft Ymke me gehollepe, je weet wel, Ymke Wieringa, me friendin, want die kan lese, dat scheelt. Maar als je nou kaikt, baifoorbeeld de FéFéDé, met hún belaid, dan mag je in het jaar 2100 dus op de snelweg 250 raiden! Kaivet! Dus! Ja! O ja, hak al verteld dak me aigen kledinglain kraig? En folg mai op twitter!

- Juist. Straks meer over Britt en Ymke’s analyse.

- We hebben uiteraard een tweede scherm, maar we hebben ook een primeur, namelijk een nulde scherm. Op het tweede scherm kunt u terecht voor achtergrondinformatie en op het nulde scherm vindt u vóórgrondinformatie. Dan moet u denken aan antimaterie, zwarte gaten, de oersoep en dat soort dingen.

- Er is deze campagne veel te doen geweest over de juistheid van gehanteerde feiten en dus hebben wij vanavond ook een team van fact checkers. Zij checken zoveel mogelijk van de genoemde feiten en leggen hun bevindingen vervolgens voor aan Maarten van Rossum, die dan bepaalt of het klopt.

- En ik vertel u ook vast wat we ná het debat doen. Dan bepalen we wie er gewonnen heeft en dat doen wij met twee gasten. Allereerst met premier Rutte. Maar Rutte was zelf deelnemer, hoor ik u denken. Ja, maar dat is Mark Rutte de lijsttrekker, straks zit hij hier als Mark Rutte de premier. En de premier staat boven de partijen, toch, meneer Rutte?

- (knipoogt) Zo is het, Fetsy.

- Maar we hebben ook een onpartijdige deskundige, en wel polidebaticoloog Joop de Vries! Wat zegt u?

- (studiopubliek) Dat is Balkenende!

- Nee hoor!

- (publiek) Dat ziet toch iedereen!

- O, da’s jammer. Wij dachten dat het wel werkte met die pruik en die wattenbaard, maar inderdaad, dit is dus inderdaad Jan Peter Balkenende. Maar ook hij zal het debat echt volkomen onpartijdig jureren.

- Oké! Wij gaan er éven uit voor de reclame…

- En dan beginnen we met een algemene kennisronde! Of was het de zeephelling? Tot zo!

    • Jan Kuitenbrouwer