Het CDA berust nu al in forse nederlaag

Den Haag. - CDA-leider Sybrand van Haersma Buma berust in een groot zetelverlies voor het CDA en zegt dat het herstel van zijn partij nog jaren op zich zal laten wachten. „Dit is een langetermijnproject. Of we nou vijf zetels minder halen, of tien”, zegt Buma vandaag in een interview met deze krant. „Ik kan de peilingen ontkennen en zeggen ‘het gaat goed’. Maar ik kan ook realistisch zijn.”

De christen-democraten staan sinds de deelname aan het kabinet-Rutte in de peilingen vrij constant rond vijftien zetels, ondanks ingrijpende vernieuwingen in de partij. Bij de vorige verkiezingen, twee jaar geleden, werd de partij gehalveerd tot 21 zetels. Ook in deze verkiezingscampagne is tot nu toe geen herstel te zien. Van Haersma Buma: „Het CDA moet van ver komen.”

Desgevraagd geeft hij kiezers die links willen stemmen het advies op de PvdA te stemmen in plaats van op de SP, en adviseert hij rechtse stemmers voor de VVD te kiezen in plaats van de PVV. „Middenpartijen hebben meer oog voor hoe we uit de crisis komen dan partijen op de flanken.”

Van Haersma Buma heeft kritiek op premier Rutte. Die praat volgens hem te veel over geld en te weinig over normen en waarden. „Heb je Rutte ooit over de moraal horen praten? De VVD heeft het alleen maar over de ontplooiing van het individu.” En: „Als je niet ideologisch bent, heb je misschien veel vrienden maar blijft wel de vraag: wat wil je nou met het land?”

Buma zegt ook dat demissionair vicepremier Verhagen mogelijk weer minister wordt. Verhagen ligt slecht bij een deel van de achterban vanwege zijn voortrekkersrol bij de samenwerking met de PVV.

    • Thijs Niemantsverdriet
    • Freek Staps