‘GroenLinksers vinden Pechtold geschikter als premier dan Sap (op vijfde plek)’

Jolande Sap: onze kiezers weten natuurlijk dat wij niet de grootste partij gaan worden nu. Foto Hollandse Hoogte

Een meerderheid van de GroenLinks-stemmers vindt D66-leider Alexander Pechtold geschikter als premier dan hun ‘eigen’ lijsttrekker Jolande Sap. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag onder achthonderd kiezers die zeggen dat ze op de partij van Sap gaan stemmen.

Van hen vindt 54 procent Pechtold het meest geschikt als de nieuwe minister-president. PvdA-leider Diederik Samsom eindigt op de tweede plaats met veertien procent, gevolgd door VVD-leider Mark Rutte en SP-lijsttrekker Emile Roemer. Sap eindigt op de vijfde plek met vijf procent van de stemmen.

Ruim driekwart van de ondervraagden (78 procent) wil dat GroenLinks gaat meeregeren na de verkiezingen, en dan het liefste met D66 (91 procent) en de PvdA (92 procent). De SP wordt door 66 procent geschikt geacht als coalitiepartner.

Sap: onze aanhang weet dat wij niet de grootste worden

Sap reageerde in de uitzending van EenVandaag. Volgens haar toont de peiling aan dat GroenLinksers ‘realisten’ zijn.

“Zij weten natuurlijk dat wij niet de grootste partij gaan worden nu.”

GroenLinks staat momenteel op verlies in de peilingen. Volgens EenVandaag zijn veel mensen na de vorige verkiezingen in 2010 afgehaakt omdat GroenLinks de missie naar Kunduz heeft gesteund. Ook vinden ze dat Sap te weinig leiderschap toont en is de koers van de partij onduidelijk, aldus het actualiteitenprogramma.

sitestat

    • Marije Willems