Griekse premier belooft laatste bezuinigingsronde

Stakende bankmedewerkers zitten vandaag voor de deur van de staatsbank Hellenic Postbank in het centrum van Athene. Stakende bankmedewerkers zitten vandaag voor de deur van de staatsbank Hellenic Postbank in het centrum van Athene. Foto AP / Petros Giannakouris

De nieuwe bezuinigingsronde in Griekenland is de laatste. Dat heeft de Griekse premier Antonis Samaras vandaag tegen zijn partijgenoten gezegd.

Eind juli sprak de conservatieve partij van Samaras met de andere coalitiepartijen af om 11,5 miljard euro extra te bezuinigingen. De maatregelen moeten de komende twee jaar doorgevoerd worden, om zo te voldoen aan de eisen van de schuldeisers.

De partijen hebben de onderhandelingen over de precieze invulling bijna afgerond. Verwacht wordt dat de trojka van schuldeisers, het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank, volgende week afreist naar Athene om de bezuinigingen te bespreken.

Samaras zei vandaag dat Griekenland zonder de miljardenmaatregelen uit de eurozone zou moeten stappen. De premier heeft al meerdere keren aangedrongen op meer tijd om de maatregelen door te voeren, maar onder andere de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dat afgewezen. Zij wil de bevindingen van de trojka afwachten.

    • Marije Willems