Geplaagde Roemer wil zich niet uit het veld laten slaan door slechte peiling

Foto Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh

De SP van Emile Roemer, wekenlang de grote positieve verrassing in de peilingen, ligt onder vuur nu de socialisten gisteren in één klap acht zetels verloren in de peiling van EénVandaag. In reactie trok Roemer het boetekleed aan, ook vanochtend weer in een interview met De Telegraaf.

In de nieuwe peiling van EénVandaag, die gisteren werd gepubliceerd, daalde de SP fors (van 38 naar 30 zetels), nadat de partij wekenlang regelmatig groter was dan de VVD. Het teleurstellende optreden van Roemer in het RTL-premiersdebat van afgelopen zondag wordt als belangrijkste reden voor het verlies in de peiling gezien. Daarin maakte VVD-leider Rutte en vooral de concurrent op links, Diederik Samsom, een veel betere indruk.

Roemer koos er gisteren voor direct het boetekleed aan te trekken. Tegen EénVandaag erkende hij dat hij in het debat “uit het veld geslagen was”. Gisteravond in het RTL-programma Wat kiest Nederland voegde de SP-leider toe dat hij “baalde als een stekker” toen hij van het zetelverlies in de peiling hoorde. “Misschien was wel mijn grootste fout dat ik de premier wilde spelen”, aldus Roemer.

Roemer in Telegraaf: ik hou niet van harde campagne

Nota bene in De Telegraaf, de krant die al dagenlang een keiharde campagne tegen de SP voert, gaat Roemer vanochtend zelf verder in op zijn zwakke optreden tijdens het premiersdebat. “Ik was verrast, ik was verbaasd, ik was er even door uit het lood geslagen”, zegt Roemer over zijn confrontatie met Rutte, die ten onrechte beweerde dat de VVD niet voor het verhogen van het eigen risico in de zorg is.

Roemer is onaangenaam verrast door de hardheid van de campagne. Het verwijt van minister De Jager (CDA) dat de Nederlandse rente steeg door een uitspraak van Roemer over Europa noemt de SP-leider in De Telegraaf “karaktermoord”.

De Telegraaf: De campagne kan hard zijn.
Roemer: Ja. Dat zegt misschien ook iets over mij.

De Telegraaf: Wat zegt dat dan over u?
Roemer: Nou, dat ik daar niet van hou.

De Telegraaf: Of bent u een beetje naïef?
Roemer: Misschien ligt dat dicht bij elkaar.

Prominente SP’ers maken zich nog geen zorgen

Roemer heeft naar aanleiding van de slechte peiling beterschap beloofd. “De komende tijd moet ik toch duidelijker maken waar we voor staan”, zo zei de SP-leider in EénVandaag. “Ik laat me niet meer overbluffen. Misschien moet ik niet zo aardig blijven, ik ben altijd die vriendelijke en aardige jongen.”

Binnen de SP is er nog niet veel onrust. Althans, dat beweren prominente SP’ers vanochtend in het AD. Campagneleider Arjan Vliegenthart relativeert het belang van de ene slechte peiling. “Als Emile het weer goed doet bij een volgend debat, dan draait alles”, aldus Vliegenthart. Roemer heeft daarvoor vanavond weer een kans: dan is er een tv-debat bij Knevel en Van den Brink.

Ook SP-Kamerlid Jasper van Dijk maakt zich nog geen grote zorgen:

“Peilingen zijn maar peilingen. We hebben laag gestaan en hoog gestaan, maar gaan gewoon door met de strijd. Het geloof in ons verhaal is er nog volop en we laten ons niet gek maken.”