Eindelijk, de Republikeinen hebben hun motto

Vannacht bereikt de Republikeinse conventie, hier in Tampa, haar climax. Dan accepteert Mitt Romney zijn nominatie en moet hij een toespraak geven die ook buiten Tampa overtuigt. Na twee lange conventiedagen is al wel veel duidelijk geworden over de strategie voor de campagne en de stand van de partij.

Republikeinen worstelden tot dusverre met hun boodschap. Iedereen is tegen Obama, maar het ontbrak aan een centraal thema. Dat is er nu eindelijk, in het campagnetechnisch slim bedachte ‘We Built It’. Dit motto is in staat gebleken om speeches van totaal verschillende Republikeinen als Condoleezza Rice en Chris Christie te verenigen. Obama heeft deze slogan enigszins zichzelf te danken. Het is een reactie op deze uitspraak:

http://youtu.be/192oEC5TX_Q

Het leverde de partij de ideale punch line op, waarmee de kritiek op Obama relevantie en samenhang kreeg. Obama kan ermee worden afgeschilderd als een gelovige in staatsingrijpen, die niet gelooft in individuele prestaties, maar in een overheid die aan de knoppen draait. Daar tegenover, legden vrijwel alle sprekers uit op de conventie, staat Romney, die gelooft in vrij ondernemerschap en initiatief. Succes heb je niet dankzij, maar ondanks de overheid. In We Built It zit ook een suggestie van de dreiging van afbraak.
Dat de Republikeinen niet helemaal recht doen aan de context van Obama’s zin, zie bijvoorbeeld Glenn Kessler van The Washington Post in dit stuk, sneeuwt wat onder in de eindeloze herhaling van de slogan. Obama had het in zijn speech een zin eerder niet over ondernemerschap, maar over “this unbelievable American system”, met wegen en bruggen. Maar hij gaf zelf de idelae voorzet.

Stuk voor stuk benadrukten de sprekers hun eenvoudige afkomst, en het doorzettingsvermogen van hun ouders of hunzelf om iets te maken van hun leven. Condoleezza Rice, die een meer dan opmerkelijke comeback maakte als GOP-royalty, beschreef haar armoedige jeugd, en het vermogen van haar ouders om te blijven dromen. (Let even op het applaus, niemand kreeg meer, zelfs Paul Ryan en Chris Christie niet)

http://www.youtube.com/watch?v=MKTYRGx1_-M

Ze vond daarmee haar partijgenoten aan de rechterzijde. Ook Paul Ryan, kandidaat-vicepresident, vertelde over zijn hardwerkende moeder, die als weduwe worstelde om een klein zaakje te stichten. Ryan:

Behind every small business, there’s a story worth knowing. All the corner shops in our towns and cities, the restaurants, cleaners, gyms, hair salons, hardware stores – these didn’t come out of nowhere. A lot of heart goes into each one. And if small businesspeople say they made it on their own, all they are saying is that nobody else worked seven days a week in their place. Nobody showed up in their place to open the door at five in the morning. Nobody did their thinking, and worrying, and sweating for them. After all that work, and in a bad economy, it sure doesn’t help to hear from their president that government gets the credit. What they deserve to hear is the truth: Yes, you did build that.

Eindelijk heeft de Republikeinse partij een motto gevonden dat vaag genoeg is om te verenigen, en scherp genoeg om campagne mee te voeren. Obama had veel plezier van Yes, We Can in 2008. We Built It kan de zin worden die Romneys campagne gaat overheersen.

    • Guus Valk